Waalse snelwegen krijgen verlichting die zich aanpast aan verkeer

Photo News
De Waalse snelwegen krijgen nieuwe verlichting die zich aanpast aan de verkeersdrukte en de weersomstandigheden. Dat staat in het 'Plan Lumière' van de regering, dat vrijdag werd voorgesteld in Henegouwen.

De Waalse snelwegen beschikken over 110.000 lichtpunten, die momenteel zijn uitgerust met de kenmerkende oranje sodiumlampen. Die worden in de komende 3,5 jaar vervangen door LED-verlichting. Dat type lampen gaat langer mee en verbruikt 76 procent minder elektriciteit.

De nieuwe lampen worden vanop afstand bediend en beschikken over verschillende sensoren, zodat de lichtsterkte kan worden aangepast aan het weer en aan de verkeersdrukte. Tegelijk zullen de Waalse snelwegen ook worden uitgerust met technologie die ze moet voorbereiden op de komst van geconnecteerde en autonome wagens.

De werken zullen op de belangrijkste verkeersassen 's nachts worden uitgevoerd, om de impact op het verkeer tot een minimum te beperken. Deze maand werd al begonnen op de E25 nabij Bastenaken. Voor het hele project wordt 600 miljoen euro uitgetrokken.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Gewone verlichting, dat is passé, nu moet het zeer duur zijn, veranderen terwijl het oude systeem het perfect doet, een moderne ziekte van België, er moet aan verdiend worden niet waar, hoe dat gebeurt is duidelijk, en dan is er geld te kort......voor humane doeleinden....dank je wel Waalse politici, we gaan er nog een jaartje bijdoen om jullie te plezieren.

 • Wim Offermans

  De zure, zelfvernietigende ingesteldheid van de Vlaming begint hard op mijn zenuwen te werken. Er is nog veel plaats in Wallonië, indien jullie van het vlaams geld willen genieten, ga naar daar.

 • fredien van havere

  Op mijn kosten?

 • Michiel Renne

  Licht langs de snelweg is niet nodig. In het buitenland lachen ze met ons, omdat we daar zo veel geld aan uitgeven...

 • Kelly Verlinden

  Wallonië amuseert zich goed met Vlaams geld en Belgische schulden.