Waalse politici welkom op Veurnse Boeteprocessie

Veurns burgemeester en CD&V-Vlaams parlementslid Jan Verfaillie gaat een grote delegatie Waalse politici uitnodigen naar de bekende Boeteprocessie op zondag 27 juli. "Ik zal onze Waalse vrienden uitnodigen om boete te komen doen", vertelde Verfaillie bij de onthulling van de gerestaureerde beeldengroep 'Calvariekruis' uit 1700.

"Nuttige bezinning"
"Ik nodig de Waalse politici uit naar Veurne om boete te doen. Tijdens deze bezinning kunnen de politici ervaren dat de Vlamingen solidair willen zijn met de Franstaligen", zei Verfaillie.

Maandenlange restauratie
De beeldengroep 'Calvariekruis' is na 300 jaar voor het eerst ernstig gerestaureerd. Er werden twaalf verflagen verwijderd van diverse kleurschakeringen. Na de restauratie die drie maanden duurde, zijn de oorspronkelijke kleuren terug zichtbaar. Het beeld werd ook met hars verstevigd nadat het door houtwurm was aangetast. Op 27 juli zal het beeld opnieuw in de Boeteprocessie worden meegedragen. Dat gebeurde voor het eerst in 1706. De volgende jaren zullen nog meer beelden worden gerestaureerd. (belga/vsv)