Waalse landbouwers vrezen het ergste nadat varkenspest is vastgesteld bij everzwijnen

iStock
De federatie van de Waalse landbouw (FWA) en de Waalse landbouworganisatie FUGEA vinden dat er adequate beslissingen zijn genomen nadat er varkenspest is vastgesteld bij twee everzwijnen in de provincie Luxemburg, maar ze vrezen het ergste voor de landbouwers.

"Er zijn correcte beslissingen genomen om verder besmettingen te voorkomen, maar het blijft een zware klap voor de betrokken boeren, die belangrijke inkomsten dreigen te verliezen", stelt de voorzitter van de FWA, Joseph Ponthier, vrijdag. "We maken ons ook zorgen over de export van varkensvlees aangezien enkele landen al extra controles vragen, ook al wordt de ziekte niet overgedragen door de mens."

De voorzitter van FUGEA, Philippe Duvivier, maakt zich ook zorgen over de economische gevolgen voor de boerderijen. Het is volgens hem dringend tijd voor duidelijke regels over de populatie everzwijnen in Wallonië zodat de landbouwers niet langer "slachtoffer zijn van de gezondheidsrisico's die ze niet zelf hebben veroorzaakt". Hij roept de autoriteiten en de jagers op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Tegelijkertijd pleit Duvivier voor extra maatregelen om in de toekomst een duidelijke visie over veeteelt te hebben. Hij roept de autoriteiten op om boerderijen waar dieren in open lucht zitten en die gespecialiseerd zijn in biologische landbouw, extra te blijven ondersteunen aangezien "zij het al moeilijk hebben en als eerste slachtoffer dreigen te worden van deze nieuwe crisis".
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  goed zo eindelijk meer aandacht om het welzijn van de dieren en minder voor de mens

 • jean bormans

  als dat is zijn ze zo opgeruimd binnen de kortste keren ,of kunnen de jagers ze nu opeens wel vangen om in te enten????

 • Roger Willems

  Héél straf dat die varkenspest bij everzwijnen alleen in Belgie heerst, terwijl ze moeiteloos de grenzen van 3 nabijgelegen buurlanden kunnen en zullen oversteken, het lijkt er meer op dat een concurent van de markt geweerd word.

 • Mattias De Clerck

  Yepla, ze rieken al dikke economische schadevergoeding

 • Ludo Segers

  Waarom wordt er meer aandacht geschonken aan besmetting varkens door varkenspest dan besmetting van de mens door de tijgermug? Alles draait om geld en wij zijn totaal niks waard, alleen maar goed om te werken en dan meer dan de helft af te dragen aan de belastingen.