Waals regeerakkoord: "Hoe gaan jullie dat allemaal betalen?", vraagt oppositie zich af

Kersvers minister-president Elio Di Rupo (PS) in het Waalse parlement vandaag.
BELGA Kersvers minister-president Elio Di Rupo (PS) in het Waalse parlement vandaag.
De oppositiepartijen in het Waals parlement - cdH en PVDA - zijn niet helemaal onder de indruk van het Waalse regeerakkoord dat de collega's van PS, MR en Ecolo vorige week sloten. Vooral het financiële plaatje baart de oppositie zorgen. "Hoe gaan jullie dat allemaal betalen?", vroeg cdH-fractieleider François Desquesnes zich af.

De fractieleiders van alle partijen in het Waals parlement kregen deze voormiddag de kans het nieuwe regeerakkoord te becommentariëren. Kersvers minister-president Elio Di Rupo (PS) stelde de tekst vrijdag al voor in het halfrond.

Oppositiepartijen PVDA en cdH zien enkele lichtpunten - denk aan gratis openbaar vervoer voor bepaalde doelgroepen -, maar maken zich zorgen over het financiële plaatje. "Zonder budget is er geen akkoord", zei PVDA-fractieleider Germain Mugemangango. "Er is een verschil tussen woorden en daden." Bovendien zijn er geen maatregelen om transparantie, bijvoorbeeld voor mandaten, te waarborgen, klagen de marxisten. 

Mugemangango verwees daarbij naar de recente mediastorm rond Nethys, dat in mei in het geheim telecomprovider Voo verkocht aan een Amerikaans investeringsfonds. De zaak doet denken aan het Publifin-schandaal: de moedermaatschappij van Nethys, Enodia, is de nieuwe naam van de beruchte Luikse intercommunale. "De politiek die door deze regering gevoerd zal worden zal klassiek en liberaal zijn, en er zal niets veranderen", vond Mugemangango.

BELGA

Bij cdH wil men "constructief oppositie voeren", zei fractieleider François Desquesnes, maar ook daar baren de cijfers zorgen. "Hoe gaan jullie dat allemaal betalen?", aldus Desquesnes. "Kunnen jullie ons garanderen dat er geen enkele nieuwe belasting komt?". Desquesnes nam onder meer Waals minister voor Begroting en Financiën Jean-Luc Crucke (MR) op de korrel. Hij had in de vorige legislatuur dezelfde portefeuille. "Er is de 'dokter Crucke', die gisteren tegen de oplopende schuld streed, en 'mister Jean-Luc', die ons vandaag zegt dat we moeten investeren", klonk het ironisch.

Minister-president Elio Di Rupo verdedigde het project van zijn nieuwe Waalse regering. “Onze maatregelen rusten op een adequate en bedachtzame financiering, op niveau van het beleid dat gevoerd moet worden”, klonk het. “Ons regeerakkoord steunt op serieus budgettair werk.”

Di Rupo gaf wel aan dat de regering zich in de loop van de legislatuur wellicht zal moeten aanpassen aan economische evoluties. “Een project kan niet voor vijf jaar worden bevroren, het moet mee evolueren met de socio-economische context.” De regering Di Rupo mikt op een begrotingsevenwicht tegen 2024. Nieuwe belastingen komen er zeker niet, benadrukte Di Rupo nog eens. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Gerry Cle, neem de tram in Antwerpen een rit kost 1,6 euro en de helft betaalt nu al niet. Gratis openbaar vervoer bestaat niet en vooral degene die het niet nodig hebben zullen er gebruik van maken. Maak het openbaar vervoer gratis voor kansarme kinderen en mensen die aan min. loon moeten gaan werken. Ik reis niet en betaal ook mee voor de vele vliegtuigreizen van degene met een tweede verblijf, een salariswagen is voor mensen die gaan werken, de privé km beperken nu zijn er veel misbruiken.

 • Gerry Cle

  Wat is er mis met gratis openbaar vervoer? Snelwegen en bruggen kosten toch ook veel geld en de gebruikers betalen toch ook geen tol. Voor de subsidies van vliegtuigvluchten moet de 'werkende mens' ook meebetalen en ook voor de salariswagens van de goede verdieners.

 • Rik Connaerdt

  Het is toch duidelijk waarom dit land zo'n knoeiboel is als partijen die al een eeuwigheid aan de macht zijn niet weten hoe zij hun extra uitgaven gaan financieren maar wel zeker zijn dat ze in 2024 een begroting in evenwicht gaan voorleggen. Ondertussen verwijten ze NVa wel de verkiezingsoverwinning van het VB. Hallucinant.

 • Lea Van Heybeeck

  Is toch top he om veel plannen te maken en waarbij iemand anders de rekeningen betaalt? Dit is nu net de reden waarom we nu eindelijk aan onze eigen toekomst in Vlaanderen moeten denken. Het is nu of nooit....

 • Luc Van Ginneken

  Wat een domme vraag. Iedereen weet toch wie dat gaat betalen.