Waals minister-president wil Wallonië weer op de rails: "We lopen 14 jaar achter op Vlaanderen. Geef me 5 jaar de tijd"

Willy Borsus (MR) volgde eind juli vorig jaar Paul Magnette (PS) op als Waals minister-president.
BELGA Willy Borsus (MR) volgde eind juli vorig jaar Paul Magnette (PS) op als Waals minister-president.
Waals minister-president Willy Borsus (MR) geeft Wallonië vijf jaar de tijd om de kloof met Vlaanderen kleiner te maken. Dat zegt hij in een interview met 'De Zondag'. "Niet alle achterstand zal opgehaald  zijn, maar de relance moet wel duidelijk zijn."

Willy Borsus volgde op 28 juli vorig jaar Paul Magnette (PS) op als Waals minister-president. Een jaar later klopt hij zichzelf op de borst. "In ruim een jaar tijd hebben we meer dan tweeduizend maatregelen genomen waarvan veertig grote hervormingen om Wallonië weer sterker te maken. U weet het: Wallonië kent bijzondere problemen inzake economische groei, infrastructuur en werkloosheid", klinkt het in 'De Zondag'. Zo bedraagt de werkzaamheidsgraad in het zuiden van ons land amper 63%, Vlaanderen haalt net de Europese doelstelling van 73%. Borsus wijdt het slechte Waalse cijfer voor een groot deel aan de socialisten. "Zij besturen Wallonië al sinds 1980. Zij hebben niet de juiste keuzes gemaakt. Ik zie bijvoorbeeld dat 25% van de mensen hier in armoede leeft, of dat risico loopt. Dat is problematisch." 

De Waalse minister-president liet zich eerder al verleiden tot de uitspraak dat Wallonië "veertien jaar achter loopt op Vlaanderen" en dat herhaalt hij nu nog eens. "Het klopt inderdaad. Let op: niet alles is slecht. Ik zie veel sectoren die durven bloeien, durven vernieuwen. Ook de export groeit." Maar de weg is nog lang, geeft hij ook toe. "Het is mijn ambitie om deze regio weer in de Europese middenmoot te krijgen. Geef mij daarvoor vijf jaar. Dan moet de herstelbeweging zichtbaar zijn voor iedereen. Ik zeg niet dat we in die periode alle achterstand zullen opgehaald hebben, maar de relance moet wel duidelijk zijn. Wallonië moet opnieuw op de rails staan. Dát wordt de grote uitdaging voor de volgende legislatuur.
160 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerard Braeckmans

  Al bij al is Walonie aan een opstart bezig, wij zijn hier aan het ter plaatse trappelen, zelfs in achteruit.

 • william Masson

  Alllê nog 456 miljard donatie aan de Walen.

 • eric maier

  Geef me Vlaams geld om op te smossen en ik doe alsof ik het klaarspeel zei hij.

 • vital verstraten

  Laten we eens beginnen van de jaren 80, dat is dan 38 jaar a 12 miljard. Hoeveel dit bedrag is mag ik niet vermelden van de redactie wegens ongepast voor de Vlaming. .

 • vital verstraten

  Laten we eens beginnen van de jaren 80, dat is dan 38 jaar a 12 miljard. Hoeveel dit bedrag is mag ik niet vermelden van de redactie wegens ongepast voor de Vlaming. .