Waals dorpje wil met pilootproject energiefactuur 30% goedkoper maken

Getty Images
De Waalse gemeente Crisnée wil haar inwoners en bedrijven via een micronetwerk zelf van energie voorzien. De elektriciteit, afkomstig van een windmolen en zonnepanelen, zou de inwoners vrijwel niets kosten. Transport- en gebruikskosten van het netwerk moeten ze wel nog volledig betalen. Het systeem zou een besparing van 25 tot 30% op de energiefactuur opleveren.

Crisnée, een dorp en gemeente in de provincie Luik, telt ongeveer 3.400 inwoners. De gemeente wil voor het project ‘Power For You’ 2,5 miljoen euro investeren in een windmolen en duizend vierkante meter extra zonnepanelen. Om dan via een micronetwerk energie te leveren aan de hele gemeente. Dat zou een primeur zijn in België.

Burgemeester Philippe Goffin van Crisée werkt voor het project samen met Damien Ernst van de Universiteit van Luik, een specialist in micronetwerken. “De windturbine en de fotovoltaïsche panelen zouden het totale verbruik van de inwoners en de bedrijven moeten dekken”, zegt Ernst. 

De professor wil ook voorzien in batterijen om de energie op te slaan. “We willen geen winst maken, dus de elektriciteit zal vrijwel niets kosten”, voegt burgemeester Goffin toe. “Inwoners zijn niet verplicht om mee te doen. Ze kunnen ook bij hun huidige energieleverancier blijven. Maar dan zal hun factuur wellicht 25 tot 30 procent duurder zijn.”

Wetgeving

Voor het project kan starten, moet wel de wetgeving nog veranderen. In maart wordt in Wallonië een decreet gestemd dat de oprichting van een energiegemeenschap mogelijk zou maken. Als daar het licht op groen wordt gezet, kan Crisnée het plan gaan uitvoeren. 

De burgemeester hoopt binnen twee jaar te kunnen starten met de bouw van de windmolen. “De energiegemeenschap zouden we tegen 2021 of 2022 moeten kunnen opstarten, met zonnepanelen die gekoppeld zijn aan batterijen,” zegt Damien Ernst.

Bekijk ook:

Zonder pardon: we krijgen een digitale energiemeter (en er hangt een prijskaartje aan)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  In Vlaanderen duurt het gemiddeld 8 jaar voor een windmolen kan geplaatst worden (als ie er al komt) en worden bezitters van zonnepanelen gesanctioneerd met een prosumententarief. Het contrast kan moeilijk groter zijn!

 • Christian Alex

  Windmolens en zonnepanelen bouwen is uiteraard gratis, net zoals het onderhoud. batterijen worden, nadat ze versleten zijn (zeer vlug) gratis vervangen en de milieukost van dat afval is eveneens gratis. Even goed gratis werken alle ambtenaren hieraan mee, die vragen zelfs geen pensioen. Neemt allemaal niet weg dat eigen elektriciteitsopwekking een goed initiatief zou kunnen zijn.

 • Hilde Peeters

  Goed idee waarom dit niet overal.

 • jacques vanderkimpen

  @ Maurice Berden. Als er een besparing van 30% op je energiefactuur gegarandeerd word zullen de tegenkantingen een stuk minder zijn. Als er nu een windmolen in je achtertuin neergepoot word heb je daar niet het minste voordeel bij. In Vlaanderen heeft zo'n project geen kans van slagen want een micronet betekend afschaffing van de Intercommunales met de daaraan verbonden mandaten en zitpenningen dus de eersten die dit idee zouden afschieten zijn de politiekers zelf

 • Jacques Eerten

  Chapeau. Dat is belastingsgeld gebruiken ten voordele vanhun burgers in plaats van voor de zakken van de politiekers die zetelen in de intercommunales.