Waals bedrijf gebruikt vluchtelingen voor reclame: "Ze komen eraan. Zoek bescherming nu het nog kan!"

De Waalse stad Walcourt moet van de overheid 210 vluchtelingen opvangen. Twee weken geleden liep een infoavond daarover al flink uit de hand, met onder meer nazigroeten en racistische leuzen. Nu doet het bedrijf Magifer -gespecialiseerd in elektrische omheiningen- daar nog een flinke schep bovenop.

"Ze komen eraan... Zoek bescherming nu het nog kan. Vraag een gratis huisbezoek aan om uw familie en bezittingen beter te beschermen", staat er op de reclameaffiche te lezen. Intussen zijn er al zo'n vijftig personen uit Syrië en Irak aangekomen, de link met de actualiteit is dus niet ver te zoeken.

De smakeloze actie blijkt bedacht door medewerkers van een filiaal in Laneffe. De bazen van de hoofdzetel in Luik verslikten zich dan ook in hun koffie toen ze het nieuws hoorden. "Ons imago is bezoedeld. Zo'n provocerende taal, dat is onze stijl niet."

Ook Christine Poulin, de burgemeester van Walcourt, betreurt de zaak. "Misselijkmakend dat bedrijven zo ver gaan om toch maar iets te kunnen verkopen", klinkt het.