Waakhond: "Proximus en Telenet zijn nog steeds te machtig"

photo_news
Na een grondige analyse hebben de verschillende telecomregulatoren in ons land vastgesteld dat de marktmacht van een beperkt aantal spelers zoals Proximus en Telenet te groot blijft. Dat meldt de federale regulator BIPT. Er zijn extra maatregelen op til om de concurrentie aan te scherpen en de keuze voor de consumenten te versterken.

Met de marktanalyse wilden de regulatoren nagaan of de concurrentie op de Belgische telecommarkt al voldoende speelt. Niet echt, zo blijkt. "De retailbreedbandinternet- en de televisieomroepmarkten blijven gekenmerkt door een tekort aan concurrentie", klinkt het. De doelstellingen om de consument een maximale winst op vlak van keuze, prijs en kwaliteit te garanderen, zijn niet bereikt.

Op basis van die vaststelling willen de regelgevers dat de machtige operatoren, in Vlaanderen zijn dat Proximus en Telenet, blijvend verplicht worden hun infrastructuur open te stellen voor alternatieve spelers, tegen betaling uiteraard. Orange verkoopt bijvoorbeeld internet en digitale tv via de kabelinfrastructuur.

Vaste telefonie
Op sommige vlakken wordt aan de regelgeving gesleuteld, bijvoorbeeld om investeringen te stimuleren in zones die slecht bedeeld zijn op vlak van telecom. Ook zouden alternatieve spelers voortaan vaste telefonie via de kabel moeten kunnen aanbieden, luidt het. Momenteel kan Orange bijvoorbeeld geen bundels met vaste telefonie aanbieden. Maar de waakhond blaft ook naar Proximus, dat momenteel miljoenen investeert in een supersnel glasvezelnetwerk. Dat netwerk zal ook open moeten voor de concurrentie, stelt het BIPT. Verschillende opties worden overwogen.

De besluiten van de regulatoren worden nu voorgelegd aan de operatoren zelf. Zij kunnen nog tot 15 september hun opmerkingen overmaken. Daarna mogen de Belgische mededingingsautoriteit en de Europese Commissie hun zeg doen. Het BIPT verwacht dat de nieuwe regels begin volgend jaar in voege kunnen gaan. Dat kan ook als de operatoren er juridische stappen tegen zouden ondernemen, want die beroepen zouden niet opschortend werken.

belga

Orange wil minder betalen

Orange wil elke maand 10 euro per klant minder betalen om het netwerk van Telenet te mogen gebruiken voor zijn aanbod van vast internet en digitale televisie. Dat zegt Orange-CEO Michaël Trabbia in een reactie op de marktanalyse van de Belgische telecomregulatoren. Die stellen vast dat Telenet en Proximus nog te machtig zijn.

Nu betaalt Orange voor elke klant die het in Vlaanderen een bundel met internet en digitale tv verkoopt, een groothandelsprijs van 24 euro aan Telenet. Trabbia vindt dat daar 10 euro af kan. "Dat is een eerlijke prijs. Aan de huidige tarieven maken we met het aanbod van internet en tv op zichzelf geen winst (Orange verkoopt het enkel in combinatie met een abonnement voor mobiele telefonie, red.). De regelgever zou een minimum aan economische ruimte moeten geven", zegt hij.

Na een marktanalyse stellen de telecomregulatoren in ons land nu voor om de manier waarop die groothandelsprijs wordt berekend, te veranderen. Momenteel geldt een zogenaamde "retail-minus", waarbij de waarde van extra diensten zoals wifi-hotspots, televisie op een tweede scherm en premium content wordt afgetrokken van de retailprijs (de prijs die Telenet aan de consument aanrekent) om de groothandelsprijs te bepalen. Dat systeem wil het BIPT nu vervangen door een "kost plus"-berekening, waarbij de kost van de infrastructuur wordt aangevuld met een marge.

Hoe die tarieven er dan concreet zullen uitzien, moet nog blijken. Trabbia is alvast tevreden dat de telecomregulatoren "duidelijk de intentie hebben om de concurrentie te versterken". "Die intentie moet nu bevestigd worden in de feiten en de cijfers", klinkt het. 

Orange herhaalt ook dat het eventueel wil mee investeren in het glasvezelnetwerk van Proximus. De telecomregulatoren willen dat Proximus ook dat supersnelle netwerk openstelt voor de concurrentie, maar bekijkt nog verschillende opties om dat te realiseren. "We zullen een co-investering overwegen als de financiële en operationele voorwaarden goed zijn", stelt Trabbia, die nog benadrukt dat glasvezel iets is voor de lange termijn en "complementair met ons kabelaanbod".


afp

"Wel concurrentieel"

"De breedbandmarkt in België is wel degelijk concurrentieel", reageert Proximus op de analyse van BIPT. In plaats van meer regelgeving zouden de regulatoren beter meer investeringen in snellere netwerken aanmoedigen, klinkt het nog. "Dat is wat België nodig heeft om een digitale kampioen te blijven."

Proximus wijst erop dat de prijzen voor telecombundels in België tussen 2011 en 2016 voor eenzelfde kwaliteit met 30 procent zijn gedaald. "Ondanks de perceptie van de regelgevers sluiten de Belgische breedbandprijzen aan bij de Europese normen", klinkt het. 

Proximus wijst er ook op dat bijna alle bedrijven en burgers in België kunnen rekenen op breedbandnetwerken van topkwaliteit. "Dat is zeker niet in alle Europese landen het geval. Het bereik in bijvoorbeeld Frankrijk is veel geringer dan in België."

België is al jaren de breedbandkampioen in Europa, "dankzij de infrastructuurconcurrentie tussen kabel en koper", aldus Proximus. "Als ons land die positie wil behouden, zal het investeringen in snellere breedbandnetwerken moeten aanmoedigen, omdat deze netwerken ons land meer groei en tewerkstelling zullen brengen". 

Het telecombedrijf heeft zelf een ambitieus investeringsprogramma voor zijn glasvezelnetwerk en wijst erop dat dit vandaag al toegankelijk is voor andere telecomoperatoren, "zonder dat de regelgeving ons daartoe verplicht".
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marie Vandam

  Sluiten aan bij de prijzen in Europa wat leugens ga maar is na wat men voor een volledig pakket betaald !!Da's de helft van hier !!

 • Bilal Kilic

  Er zou zelfs nog meer concurrentie moeten zijn nog meer telecom bedrijven dan ga je wel zien hoe de prijzen naar beneden gaan..

 • dirk belis

  Dikke zever met kampioen in europa. In lithouwen en latvia is het vele!!!!malen sneller met 100mb 30 sites openen op wifi zonder problemen.moet je hier maar eens proberen.zelfs op kabel.goed gelachen!

 • Wilfried De Jonghe

  Natuurlijk zijn die nog veel te machtig dat zou Alexander De Croo toch moeten weten ?...

 • ik ikke

  Ik telenet service naar geld. Probleempje onmiddelijk verholpen. Proxigeld zoy zelfs niet meer mogen bestaan bende geldwolven.