VVSG excuseert zich voor "wansmakelijke" folder waarin N-VA-parlementslid "als hoer wordt afgeschilderd"

Belga / RV
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) betreurt dat een "intern ludiek personeelskrantje" dat werd gemaakt als afscheidscadeau voor haar algemeen directeur Mark Suykens, mensen zou kwetsen of beledigen. Dat was nooit de bedoeling, meldt de VVSG. Vooral de N-VA, en met name burgemeester van Londerzeel Nadia Sminate, reageerde verbolgen op de folder. "De VVSG wil zich dan ook uitdrukkelijk excuseren bij de betrokkenen", luidt het.

Bart De Wever, voorzitter van N-VA, reageerde verbolgen op een ludiek bedoelde folder die maandag werd uitgedeeld op het afscheidsfeest van directeur Mark Suykens van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Er werd onder meer een foto van Nadia Sminate, N-VA-parlementslid en burgemeester van Londerzeel, uit de oude doos gehaald en voorzien van commentaar. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Op de folder worden verschillende politici aan het woord gelaten over "de voordelen van gemeentefusies". Bij een vijftien jaar oude foto van Sminate uit P-Magazine staat in een tekstballon: "Aan onze buurgemeenten: een fusie is voor jullie echt wel een happy ending. Daar sta ik persoonlijk garant voor."

Sminate noemt dit "wansmakelijk". "Met de foto heb ik geen probleem, het gaat om het tekstje. Ik word afgeschilderd als hoer ­tegenover al mijn - voornamelijk mannelijke - collega-burgemeesters." Ze merkt op dat het vooral N-VA'ers zijn die in de fotocollage worden aangepakt. Sminate liet wel al weten dat ze geen klacht gaat indienen. "Ik ga me niet verlagen tot op hun niveau."  

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de folder. "Dit is niveau Aalst carnaval, ik zou mij haasten om mij te ­excuseren als ik de VVSG was", zegt hij. "Dat zij (Sminate) als een hoer wordt afgeschilderd en zo voor haar collega's te kakken wordt gezet, is pijnlijk."

RV
kos

Satire

"VVSG-medewerkers stelden op eigen initiatief de Markkrant samen, een intern, ludiek krantje, als afscheidscadeau voor hun directeur Mark Suykens", die op 1 februari met pensioen gaat, zegt de VVSG. "Ook de coördinatie hiervan gebeurde door een aantal personeelsleden, hier was geen enkele opdracht of inhoudelijke sturing door directie of bestuursleden. Het is dus geen officiële VVSG-publicatie, dat was ook nooit de bedoeling."
    
Het krantje is een en al satire, waarin de draak wordt gestoken met de politiek maar niet het minst ook met Mark Suykens zelf en met de eigen VVSG-organisatie, klinkt het nog. De VVSG excuseert zich en zegt "zoals steeds op een deskundige manier en vanuit het belang van de lokale besturen verder aan het publieke debat te willen deelnemen".

Bekijk de afbeelding hier in groter formaat.