VVJ en vakbonden tegen collectief ontslag in mediasector

De managers van verschillende mediabedrijven overlegden vandaag met minister-president Kris Peeters, bevoegd voor mediazaken.
UNKNOWN De managers van verschillende mediabedrijven overlegden vandaag met minister-president Kris Peeters, bevoegd voor mediazaken.

De vakbondsvertegenwoordigers van de Vlaamse mediabedrijven en de Vereniging van Vlaamse Journalisten (VVJ) verzetten zich met klem tegen de plannen tot collectief ontslag bij De Morgen en De Standaard.

Zij werken een eisenplatform uit en trekken daarmee dinsdag naar de Vlaamse minister van Media, Kris Peeters. Zowel krantenuitgever Corelio (Het Nieuwsblad en De Standaard) als De Morgen maakten vorige week bekend dat ze het mes zetten in het personeelsbestand.

Crisis op advertentie-uitgaven

Bij De Morgen, dat in handen is van De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal), moeten 26 mensen verdwijnen. En bij Corelio staan 60 banen op de tocht. Bedrijven besparen met de crisis op hun advertentie-uitgaven en dat heeft zo zijn gevolgen voor de vooruitzichten en inkomsten van mediabedrijven.
Vertegenwoordigers van de VVJ en van de vakbonden kwamen vandaag samen en bogen zich over de saneringsplannen van de grote uitgeverijen. "Het was een constructief gesprek en de eensgezindheid was groot", zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ.

Werkdruk

Alle vakbonden en de VVJ hebben schrik voor de gevolgen van de grote golf ontslagen. "We stellen ons pertinente vragen, onder meer over de werkdruk van de journalisten die niet ontslagen worden en het pluralisme van de pers in Vlaanderen. Daarom verzetten we ons formeel tegen de collectieve ontslagen. Daar doen we niet aan mee", aldus Deltour.

De vertegenwoordigers stellen nu een eisenplatform op, waarmee ze naar de uitgeverijen en Kris Peeters stappen. Ze vragen aan Peeters dat hij het Vlaamse steunbeleid aan de pers zou herbekijken. "De steun van de Franse Gemeenschap ligt drie keer hoger dan in Vlaanderen", maakt Deltour zich sterk.

Garanties

Verder vinden de initiatiefnemers dat de Vlaamse regering het steunbeleid aan de pers moet koppelen aan bepaalde voorwaarden. "Nu krijgen de uitgeverijen een pak geld, maar daar hangen geen voorwaarden aan vast. We vinden dat de uitgeverijen garanties zouden moeten geven, onder meer over de werkomstandigheden op de redacties en over redactiestatuten", aldus Deltour.

Tot slot vragen de initiatiefnemers een serieus sectoraal overleg. Dinsdag om 17.30 uur praten de vertegenwoordigers met Peeters. (belga/mvdb)