Vuurwerkverkopers vechten Vlaams vuurwerkverbod aan bij Grondwettelijk Hof

Ben Weyts.
BELGA Ben Weyts.
Verschillende vuurwerkverkopers vechten het Vlaamse vuurwerkverbod aan bij het Grondwettelijk Hof. "Een juridisch achterhoedegevecht", zegt Vlaams minister van onder meer Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "Ik vind het doodjammer dat deze vuurwerkverkopers hun product opnieuw verbinden met blinde roekeloosheid.”

In mei van dit jaar werden in Vlaanderen nieuwe regels rond vuurwerk van kracht. Voorheen was vuurwerk overal toegelaten, tenzij de gemeente het verbood. Die redenering werd op initiatief van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts omgedraaid: vuurwerk is nu overal verboden, tenzij de gemeentebesturen het expliciet toelaten op specifieke plaatsen en momenten.

De nieuwe regels moeten vooral dierenleed vermijden. Zeker tijdens de eindejaarsperiode zijn elk jaar tientallen incidenten met paniekerige dieren, soms met zware verwondingen en het overlijden tot gevolg.

Maar niet alle vuurwerkverkopers zijn blij met het verbod. Een aantal van hen is naar het Grondwettelijk Hof gestapt om de nieuwe regels aan te vechten. Het gaat onder meer de bekende vuurwerkmaker Christophe Byl. Hij zei eerder al dat niet alle verplichte procedures zijn gevolgd bij de totstandkoming van het vuurwerkdecreet.

Vuurwerk van Christophe Byl in Changsha, de hoofdstad van de Chinese vuurwerkprovincie Hunan.
rv Vuurwerk van Christophe Byl in Changsha, de hoofdstad van de Chinese vuurwerkprovincie Hunan.

Minister Weyts, ook in de nieuwe legislatuur nog bevoegd voor Dierenwelzijn, maakt zich echter weinig zorgen. "Dit is een juridisch achterhoedegevecht", zegt hij in een reactie. "Ik vind het doodjammer dat deze vuurwerkverkopers hun product opnieuw verbinden met blinde roekeloosheid. Zij zouden de nieuwe regelgeving juist moeten omarmen, want betere afspraken zullen ervoor zorgen dat er op nieuwjaarsdag veel minder nieuws is over gewonden en zelfs doden door vuurwerk."

Het beroep dat bij het Grondwettelijk Hof is ingediend, werkt niet opschortend. Het vuurwerkverbod blijft deze eindejaarsperiode dus gewoon van kracht. Minister Weyts heeft alle Vlaamse burgemeesters al een brief geschreven om hen aan de nieuwe regelgeving te herinneren. 
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • victor vandesande

  Dhr Weyts is vooral goed in verbieden regeltjes regeltjes regeltjes. Denk nu vooral niet dat er met oudejaarsnacht geen vuurwerk gaat afgeschoten worden . De politid kan dat toch niet allemaal controleren .

 • Peter Hegge

  Hij had het ook kunnen omdraaien. Op geleide honden na alle huisdieren verbieden. Geen kwekers van dieren meer. Of houd hij dit achter de hand. Iedereen een robot diertje met spraakherkenning,

 • Pat Debal

  Weyts is daar weer er is geen verbod van verkoop maar je mag het niet gebruiken weer iets van de N-VA . Weyts zoek een andere partij en de meeste die daar bij past voor u is groen daar is uw plaats ook

 • Tom De Clerck

  Gaan ze nu alles verbieden? Dit hoort bij nieuwjaar vieren. Ook deze keer!

 • patrice nuyts

  En terug verbieden, altijd maar iets nieuws verbieden. De politiek moet voor de volgende verkiezing een lijst aanmaken met de nieuwe te verwachten "te verbieden zaken" die ze voorzien . Dan kunnen we voor de "juiste " kiezen.