Vuilnisbakflitser dan toch niet in de, euh, vuilnisbak

ONDANKS 'TE GROOT SUCCES' BESTELLEN POLITIEZONES ER 30 BIJ

Ronny De Coster
Terwijl de politie in de Vlaamse Ardennen en Brakel de vuilnisbakflitser te gevaarlijk vindt om hem nog langer in te zetten, hebben andere zones er 30 besteld.

De nieuwe flitsers van het Gentse bedrijf Securoad zijn niet onomstreden. Ze hadden in Brakel en Oudenaarde net iets te veel bekijks. Bestuurders gingen er bruusk op de rem, om een foto te kunnen nemen van de stiekeme flitser. De locatie van de container-met-camera werd ook continu gedeeld via Facebook. Het stoorde de politie in die mate dat beslist werd dat de vuilnisbakken voorlopig op stal blijven.


Toch bestellen steeds meer zones het toestel, inclusief misleidend omhulsel. Momenteel staan er in Vlaanderen al tien van dergelijke flitsers - onder meer in Geraardsbergen, Zaventem en Aalter kunt u ze tegenkomen. Tegen april komen er daar nog dertig bij.


In Gent gaan ze er deze maand al mee aan de slag. "De opleidingen zijn bijna afgerond. In de tweede helft van februari kunnen we ze in gebruik nemen", zegt hoofdinspecteur Liesbet De Pauw. Zij houdt er rekening mee dat de vuilnisbakflitser ook in haar stad aan een carrière op de sociale media zal beginnen. "Dat was ook al zo toen we de LIDAR (een uit de kluiten gewassen 'superflitspaal', red.) in gebruik namen. De locatie daarvan werd ook gedeeld via Facebook en Twitter. We kunnen alleen maar hopen dat de mensen beseffen dat we met deze toestellen hardrijders willen duidelijk maken dat hun gedrag levens kan kosten."

Onzichtbaar

Nochtans is het net de bedoeling dat de nieuwe snelheidscamera's zo weinig mogelijk opvallen. Niet alleen vanwege het feit dat ze in een vuilnisbak of elektriciteitskast zijn ingebouwd, maar ook doordat ze zichzelf niet verraden door een felle lichtflits. Ze maken ongemerkt infraroodbeelden, waardoor te snelle bestuurders niet eens doorhebben dat ze betrapt zijn.


Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is voorstander van de vuilnisbakflitsers. "Anonieme snelheidscontroles zijn een goede manier om overdreven snelheid aan te pakken, omdat ze bestuurders het gevoel geven dat ze altijd en overal betrapt kunnen worden", zegt woordvoerder Stef Willems. "Voor chauffeurs die enkel afremmen op plaatsen waar een vaste flitspaal staat, is een gemakkelijk verplaatsbare flitser de beste manier om hen op de vingers te tikken. Helaas zijn de Belgen kampioen in controles te ontwijken en wordt de plaats van een snelheids- of BOB-controle al snel verspreid."