VUB voert onderzoek naar samenwerkingen met China ondanks negatief advies Staatsveiligheid

VUB-rector Caroline Pauwels.
BELGA VUB-rector Caroline Pauwels.
Bij de VUB loopt volgens het tijdschrift Knack een intern onderzoek naar drie samenwerkingsverbanden tussen de Brusselse universiteit en China. Cruciaal is een negatief advies dat de Staatsveiligheid gaf aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over de oprichting van een Confucius Institute in 2015. De VUB negeerde dat. Daarnaast worden ook BACES (Brussels Academy for China and European Studies) en een 'joint research group' onder de loep genomen. Die kwamen er telkens onder impuls van emeritus professor Jan Cornelis. VUB-rector Caroline Pauwels - in 2016 verkozen - zegt niet op de hoogte te zijn van het negatief advies.

Desondanks werd het Confucius Institute dus toch opgericht. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in 2015 op Hertoginnedal, in aanwezigheid van onder meer premier Charles Michel (MR) en buitenlandminister Didier Reynders (MR). De Staatsveiligheid wil geen commentaar geven over dat advies. Crevits bevestigt dat ze dat advies gekregen heeft, de VUB heeft geïnformeerd en dat de universiteit "autonoom een beslissing heeft genomen". Ze wijst er ook op dat het aanbod niet wordt erkend of gefinancierd door de Vlaamse overheid.

Schakel

Door Knack gecontacteerde experts beschouwen het Institute als één schakel in een langere ketting van inmenging van China in academische kringen, vooral bij de VUB. BACES is een ander vehikel, met de Chinese technologiegigant Huawei als hoofdsponsor. "Huawei verwerft sluipend steeds meer controle over de Belgische netwerkinfrastructuur", aldus een expert in Knack. 


Een derde samenwerking, met de Northwestern Polytechnical University (NPU), baart sommige experts ook zorgen. NPU staat onder directe controle van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie. Jan Cornelis is sinds 1997 consultant-hoogleraar aan de NPU, en in zijn spoor volgden VUB en Chinese onderzoekers. In 2005 werd een joint research group opgericht, en in 2014 werd in aanwezigheid van toenmalig premier Elio Di Rupo en Chinees president Xi Jinping een nieuw akkoord ondertekend. NPU staat in de VS op een watchlist.

VUB-rector Pauwels zegt voor academische samenwerking te zijn, ook met China. "Maar als uit de evaluatie blijkt dat het afwegen van samenwerkingen scherper moet, dan zullen we dat opnemen", klinkt het.

Spion

Professor Jan Cornelis heeft het over "ongemotiveerde kritiek". Hij heeft over het advies van de Staatsveiligheid gehoord, maar het nooit gezien. "Wie beweert dat ik een spion ben, moet met feiten en bewijzen komen."
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  De rector van de VUB negeert de waarschuwingen maar de dag de China hier het scepter zal zwaaien zal zij zich van geen kwaad bewust zijn. Sinds deze rechtse regering stelt men zich daar radicaal anti-regeringsgezind op.

 • Luc Van Hauwermeiren

  Allemaal geen probleem zolang Franken er maar geen lezing brengt.

 • Jef Heffens

  Hoe kan je aan het hoofd staan van een universiteit en met met je kop in de wolken leven. Die heeft blijkbaar zo hard gestudeerd dat ze buiten alle werkelijkheid leeft en dan nog betaald word door de overheid.

 • Jef Heffens

  Enkele jaren geleden heeft de Franse geheime diensten erop gewezen dat Chinese industriële spionnage welig tierde aan de Belgische universiteiten. De Franse geheime diensten wezen erop dat elke Chinese student een spionage opdracht had en dat ze maar eens moesten controleren waarmee die Chinese studenten bezig waren als ze overwerkten en iedereen naar huis was. Het bleek later dat ze massaal computers zaten te kraken.

 • Redgy Dewulf

  De VUB nationaliseren, wij betalen ze toch.