VUB-professor hardhandig aangepakt in Turkije: “Hele nacht opgesloten en geïntimideerd in isoleercel”

Algemeen beeld van een campus van de VUB in Brussel
VUB Algemeen beeld van een campus van de VUB in Brussel
Een Belgische professor met Koerdische roots die vorige week voor een lezing naar Turkije wou reizen, werd in de luchthaven van Istanboel hardhandig aangepakt. Hij moest er een nacht in de isoleercel doorbrengen en werd onderworpen aan urenlange ondervragingen. Nadien werd hij zonder uitleg op een vliegtuig richting België gezet. Dat schrijft de Brusselse nieuwssite Bruzz.

De professor, sinds jaren verbonden aan de VUB, wil om veiligheidsredenen liever anoniem blijven. “Ik moest overstappen in Istanboel om mijn uiteindelijke bestemming te bereiken, maar ben er nooit geraakt.” In Istanboel eindigde zijn reis op dramatische wijze, zo legt hij uit aan Bruzz. 

Aan de grenscontrole kreeg hij “allerhande vragen” over zijn Koerdische origine. De ordediensten namen zijn gsm af, en vervolgens werd hij in een ondervragingsruimte hardhandig aangepakt. “Verschillende grote, imposante mannen probeerden op een zeer agressieve manier informatie van mij los te krijgen”, zegt hij. Na twee uur werd hij in een isoleercel geplaatst. Daar zou hij twintig uur hebben doorgebracht. “Ik mocht niemand contacteren: noch mijn familie, noch de organisatoren van de lezing. Geregeld werd ik wakker gemaakt, geïntimideerd en bedreigd.”

De man werd de dag nadien op de eerstvolgende vlucht naar België, meer bepaald Charleroi, gezet. De man nam vervolgens contact op met FOD Buitenlandse Zaken. “Maar daar reageerden ze dat ze niets konden doen. Ik voel mij in de steek gelaten”, klinkt het nog.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willem merken

  Is toch heel normaal de reactie van de FOD, Eerst de vreemdelingen en dan als we nog niet overwerkt zijn vinden we misschien nog een gaatje voor u Professor.

 • patrick morel

  Welkom in dictatuur Turkije waar mensenrechten een vreemd begrip zijn. Nog goed dat ze hem direct terugstuurden, er zitten er genoeg in de gevangenissen zonder proces. Die dictator wordt hier nog altijd met open armen ontvangen en dan zijn er die problemen hebben met rechtse partijen.

 • Michel Philippe

  De goeden moeten het soms bekopen voor de slechten. Een democratie is niet altijd zalig makend. Een mooi voorbeeld is de Brexit. Als het te laat is beseffen de mensen waarvoor ze gestemd hebben.

 • Chris Deckers

  Dus zo moeilijk is dat allemaal niet, zolang je gewenst toekomstig lid van de EU bent is alles gepermitteerd, zelfs als je Erdogan heet. Nu heeft Turkije dat statuut, vanaf maart krijgt UK dat ook.

 • Carl Op de Beeck

  Je ziet in Turkije wat er gebeurt als nationalisme regeert. Gelukkig zijn de meeste staten in de EU nog democratisch. De vraag is: hoelang nog.