VUB-prof organiseert drie protestwakes om IS-kinderen terug te halen

De zes kinderen van IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) moeten niet naar België gerepatrieerd worden. Dat heeft het Brusselse hof van beroep gisteren beslist.
RV De zes kinderen van IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) moeten niet naar België gerepatrieerd worden. Dat heeft het Brusselse hof van beroep gisteren beslist.
VUB-professor Gerrit Loots organiseert met de steun van burgercomités drie protestwakes om de Belgische kinderen van IS-strijders in Syrië en Irak terug naar België te halen. Een eerste wake is al voor morgen, op het Muntplein in Brussel. 

VUB-psycholoog Gerrit Loots bezocht samen met VRT-oorlogsverslaggever Rudi Vranckx de kinderen van Belgische IS-strijders in de Syrische kampen Al-Hol en Al-Roj, en pleitte eerder al voor hun terugkeer. Hij heeft er ook een petitie voor opgesteld. 

“Kinderen als alle anderen”

Volgens professor Loots zijn de kinderen van de IS-strijders “kinderen als alle anderen”. “België beschikt over de nodige (jeugd)zorgverlening om die kinderen en hun (pleeg)gezinnen te begeleiden. Deze kind-slachtoffers lijden onder de gemaakte keuzes van hun Belgische ouders.” 

Nu krijgt hij de steun van de burgercomités 'Breng ze terug' om drie protestwakes te organiseren. De eerste vindt deze vrijdag plaats op het Muntplein in Brussel, van 17.30 tot 19 uur. De week erop is het aan de Antwerpse Groenplaats en op vrijdag 15 maart is de Grote Markt in Kortrijk aan de beurt. 

“Blijven inspannen”

Gisteren besliste het Brusselse hof van beroep dat de zes kinderen van de Belgische IS-vrouwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal niet naar België gerepatrieerd moeten worden. De rechter in eerste aanleg had dat nochtans wel bevolen, maar de regering ging daartegen in beroep. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) garandeerde wel dat de regering zich zal blijven inspannen om kinderen tot 10 jaar terug naar België te halen. "Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders", zei hij.

Bekijk ook:
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Van Den Berghe

  Ze moesten zich schamen. Ze zouden beter een wake doen oor alle onschuldige slachtoffers van die bende moordenaars. Hoe kortzichtig kan je zijn ?

 • Pedro Gonzalez

  Aan alle domkoppen van deze wereld. Nodig eens prof. dr Marion van San uit die zich al jaren bezig houdt met dat probleem. En aub tracht het niet beter te weten !! Wat is de schuld van deze kinderen dat ze straks misschien vermoord worden. Wat mogelijk is. Is het dat wat u wilt achter uw warme kachel en pc. De rechter zou ook eens haar advies hebben mogen vragen .Meneer Loots en rector Pauwels, neem aub contact op met haar. Dit kan gewoon niet !!

 • nicole degens

  weer ene die denkt dat hij slimmer en heiliger is dan de paus.

 • joannes Roderigas

  at hij zijn boeltje pakt en ze ginder gaat begeleiden, op zijn eigen kosten.

 • oswald billiet

  Wij hebben het geluk hier geboren te zijn. Die kinderen niet. Geef ze een tweede leven in ins land.