VUB-hongerstaker opgesloten in afwachting van uitlevering

PHOTO_NEWS
Minstens één en mogelijk drie van de drieëntwintig hongerstakers die verblijven in de gebouwen van de VUB zijn de voorbije week opgepakt door de politie en werden overgebracht naar het gesloten centrum van Merksplas. Ze zouden binnenkort kunnen uitgeleverd worden. Dat staat vandaag in de krant Het Laatste Nieuws.

Alexandra Ooms van het Kollektief voor Mensen Zonder Papieren van de VUB bevestigt dat één man is opgepakt. Ze heeft geen weet van bijkomende arrestaties.

De hongerstaker werd in het station van Brussel-Zuid opgepakt, volgens Het Laatste Nieuws bij een poging tot diefstal van een gsm. De twee anderen zijn volgens de krant in de buurt van Merksplas opgepakt, waar ze een inbraak zouden hebben voorbereid. De hongerstakers werden 'fit to fly' bevonden: gezond genoeg om met het vliegtuig uitgewezen te worden.

Ooms hekelt het feit dat de man wordt geïsoleerd en het Kollektief niet het recht krijgt hem te bezoeken. Volgens haar mag hij niet uitgewezen worden omdat zijn aanvraag tot regularisatie nog loopt.

Morgen gaat de honderdste dag in van de hongerstaking. De actievoerders hopen op die manier een verblijfsvergunning te bekomen. Het Kollektief Sans-Papiers zal morgen actievoeren aan het Centraal Station in Brussel om een oplossing te eisen voor deze problematiek.