VUB en Université Paris Seine worden samen één Europese Universiteit

VUB-rector Caroline Pauwels.
BELGA VUB-rector Caroline Pauwels.
Rector Caroline Pauwels van de Vrije Universiteit Brussel en François Germinet namens de Université Paris Seine ondertekenen morgen een Memorandum of Understanding (MoU) waarmee de instellingen zich engageren om samen een Europese Universiteit te vormen. Het initiatief kadert in de oproep van de Europese Raad om tegen 2024 een netwerk van Europese universiteiten uit te bouwen.

De VUB ziet heel wat mogelijkheden in de uitbouw van strategische partnerschappen tussen Europese instellingen voor hoger onderwijs en neemt daarom een voortrekkersrol op in de vorming van een "Europese Universiteit". Die moet bestaan uit een alliantie van 4 tot 6 universiteiten uit de EU en mogelijk het Verenigd Koninkrijk. 

Dinsdag werd ook een eerder afgesloten MoU met de University of Warwick (VK) bekrachtigd door een Memorandum of Agreement (MoA). "We bouwen aan een netwerk van jonge Europese universiteiten die sterk inzetten op de stedelijke context waar ze deel van uitmaken", stelt rector Pauwels. "In 2050 zal 70 procent van de wereldpopulatie in steden wonen. Dit brengt sociale, ecologische en kosmopolitische uitdagingen met zich mee. De VUB wil een metropolitan universiteit zijn die hier een pioniersrol vervult in de ontwikkeling van Brussel en bij uitbreiding de Europese regio", aldus Pauwels.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vladimir De Leeuw

  Vaarwel aan het Vlaams op deze universiteit.

 • Dan Midden

  stel voor dat Vlaanderen niet langer sponsort dan aan deze Franstalige kliek van extreem links. Wat is de toegevoegde waarde van deze unief? Kwaliteit van afgestudeerden is erbarmelijk aangezien de kennis van een ind. ing van eender welke Vlaamse hogeschool deze van hun burg. ing overtreft. Niet kennis, doch politieke voorkeur bepalen je kansen op een diploma daar.

 • Jomme Dockx

  Taalentiteit volledig overboord ?

 • Hendrik Goris

  Het is me niet duidelijk waar de ULB in heel dat verhaal past of niet past???