VTM-journalist geraakt zonder problemen grootste wapendepot van België binnen

Archiefbeeld.
thinkstock Archiefbeeld.
Gerechtelijk journalist en terreurexpert Faroek Özgünes is erin geslaagd om zonder problemen de proefbank voor vuurwapens in Luik binnen te geraken. Daar liggen kalasjnikovs en automatische oorlogswapens opgeslagen. Toch kon Özgünes er zomaar binnenwandelen. "Er is ons op geen enkel moment gevraagd wie we waren of wat we daar kwamen doen en we werden niet geregistreerd."

De proefbank voor vuurwapens in Luik vormt met 10.000 wapens de grootste wapenopslagplaats van het land. In de gebouwen liggen jachtgeweren en handvuurwapens, maar ook kalasjnikovs en zware automatische oorlogswapens. In de proefbank vinden testen plaats op wapens die in ons land geproduceerd of ingevoerd worden. Ook is het hier waar verboden en in beslag genomen wapens terechtkomen om vernietigd te worden.

VTM deed zijn onderzoek nadat personeelsleden van de proefbank anoniem de beveiliging van het gebouw hadden aangekaart. Die blijkt dus inderdaad op zijn minst gebrekkig te zijn. Özgünes kon zonder probleem als bezoeker de gebouwen binnenwandelen. "Er is op geen enkel moment gevraagd wie we waren of wat we daar kwamen doen. We zijn nooit geregistreerd en hebben de gebouwen kunnen verlaten zoals we gekomen zijn. Volstrekt anoniem. Dat roept in tijden van terreurdreiging vragen op over de beveiliging van deze wapenopslagplaats."

Özgünes ging uiteindelijk niet tot in het wapendepot, omdat dat illegaal zou zijn.

Als gevolg van de reportage heeft de waarnemend directeur van het depot een intern onderzoek opgestart. Dat zegt de woordvoerder van Kris Peeters, die als minister van Economie bevoegd is voor die beveiliging. 
43 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yves François

  Wat is het probleem? Welkom in België ! En dan nog in Wallonië, is nog raar dat ze geen 'choppe' werden aangeboden, de gastvrijheid van die mensen kent geen grenzen.

 • Hubert Szemkus

  Ze zijn niet tot bij de wapens geraakt, maar konden ze wel fotograferen?

 • Zjeppe Fierens

  En de grote verantwoordelijken: Geens en Peeters, allebei tjeven....Peeters vindt het belangrijker om zijn populariteit in A'pen op te drijven dan zijn job naar behoren uit te voeren.

 • Johan Billiet

  Walen zijn vriendelijke, gastvrije mensen en gaan uit van de goedheid van de mens, dus die zijn ervan uitgegaan dat de bezoekers gewoon aangemeld waren...

 • Rik herkelbout

  Koenraad de Grote vroeg destijds naar de beveiliging, Koenraad is een Vlaming en het depot staan wel degelijk in Wallonië dus...... Gelukkig zijn er journalisten die instaan voor de veiligheid van de burgers en hebben die macht over de taalgrenzen heen.