VS keurt mogelijke verkoop van torpedo's aan Belgisch leger goed

Beeld ter illustratie. Het Belgisch leger wil zowel de toekomstige NH90-helikopters als de nieuwe fregatten (van waarop die helikopters kunnen opstijgen) kunnen uitrusten met torpedo's, die ingezet kunnen worden tegen onderzeeboten.
AFP Beeld ter illustratie. Het Belgisch leger wil zowel de toekomstige NH90-helikopters als de nieuwe fregatten (van waarop die helikopters kunnen opstijgen) kunnen uitrusten met torpedo's, die ingezet kunnen worden tegen onderzeeboten.
De Amerikaanse overheid heeft het licht op groen gezet voor de mogelijke verkoop van 29 lichte torpedo's aan het Belgische leger. Met de verkoop is een geschat bedrag van 33,3 miljoen dollar gemoeid, blijkt uit informatie van het DSCA, het agentschap van het Pentagon dat bevoegd is voor de export van militair materieel. 

Het Belgisch leger wil zowel de toekomstige NH90-helikopters als de nieuwe fregatten (van waarop die helikopters kunnen opstijgen) kunnen uitrusten met torpedo's, die ingezet kunnen worden tegen onderzeeboten. Dat is zo voorzien in de "strategische visie" voor defensie, die de regering-Michel in 2016 heeft goedgekeurd. De NH90-helikopters zouden vanaf volgend jaar de Alouettes moeten vervangen. De nieuwe fregatten worden over een aantal jaren verwacht. Ons land kocht samen met Nederland zestien nieuwe marineschepen, twee fregatten en zes mijnenjagers voor elk land. 

De nieuwe torpedo's zouden er in 2023 moeten zijn. Als de bestelling bevestigd wordt, zou de firma Raytheon Integrated Defense Systems uit Portsmouth in de staat Rhode Island de belangrijkste leverancier worden.

Lees ook: Defensie snoeit na amper 6 jaar al in vluchtplan van peperdure NH90-helikopters: “Hiermee vliegen is duurder dan met een F-16”(+)
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy De Schieter

  Geld blijven verkwisten, gewoon verder blijven verkwisten...

 • Rik Bogaert

  Voor wat hebben wij nu nog torpedo s nodig ook? Zo een onnozel klein landje op de wereldkaart en zich zo bewapenen? Net hetzelfde akx met nieuwe straaljagers! Of is Van De Put terug?

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Dat is ongeveer een miljoen euro voor een torpedo. En weten dat die nooit gaan gebruikt worden. Wat een verspilling!

 • Mark De vos

  En ons geld maar versmossen. Daar zitten we nu op te wachten; een nieuwe nutteloze aankoop van onze geweldige regering. Ze kunnen nog geen goede mondmaskers kopen.

 • Jeroen Van Dijck

  Het belgische leger zou zich beter specialiseren in 1 onderdeel, alle moderne wapens worden verschrikkelijk duur. Ons land zal de structurele gebruikskosten voor land, zee en luchtmacht onmogelijk betaalbaar kunnen houden. Beter nu kiezen voor 1 van de 3 dan in alles en slechts 20 kogeltjes kunnen aankopen...