VRT zet samenwerking met ontwerpteam nieuwbouw stop: “Budgetoverschrijding is onaanvaardbaar”

© VRT - Geert Van Hoeymissen
De VRT zet met onmiddellijke ingang de samenwerking stop met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs voor haar nieuwe gebouw. Dat heeft de raad van bestuur beslist op voorstel van de directie van de VRT. Er zal worden gekozen voor een nieuw ontwerp, maar over de timing kan de woordvoerder op dit ogenblik nog niets kwijt.

Het huidige ontwerp is van de tijdelijke vereniging Robbrecht & Daem + Dierendonckblancke architects + Arup UK + VK group. De VRT zegt vandaag dat ze het contract met deze vereniging heeft verbroken, omdat ze haar vertrouwen heeft verloren dat het bouwproject, met alle afgesproken functionaliteiten, binnen budget kan worden gerealiseerd. De directie noemt de budgetoverschrijding "onaanvaardbaar".

Oplopende kosten

"Dit budget steunt op zelffinanciering via de verkoop van de gronden en de efficiëntiewinst door een kleiner en zuiniger gebouw neer te zetten. De VRT houdt zich daarbij aan de afspraken die met de Vlaamse regering zijn gemaakt", klinkt het.

De VRT hakte in 2012 de knoop door om een nieuwbouw te zetten op de huidige site aan de Reyerslaan in Schaarbeek. In 2015 werd gekozen voor het huidige team architecten, die het definitieve ontwerp vorig jaar bekendmaakten. Maar in een bericht van De Tijd van enkele weken geleden lekte uit dat deze zomer een clash was ontstaan tussen de VRT-top en het architectenteam over de oplopende kosten.

© Make Me - Robbrecht en Daem architecten

Nieuw ontwerp

De offertes van aannemers zouden allemaal minstens 186 miljoen euro hebben bedragen, wat fors meer is dan de beoogde 150 miljoen euro. De VRT wilde dat het project zou worden aangepast, wat dan weer tot onenigheid leidde met de architecten. De heisa veroorzaakte ook vertraging: een verhuis zou pas voor 2024 zijn, gaf de VRT zelf mee in juni.

Nu is beslist om de samenwerking stop te zetten en te kiezen voor een nieuw ontwerp. De VRT zal daarvoor een nieuwe procedure opstarten. Welke gevolgen dit heeft voor de timing, kon de woordvoerder niet zeggen. Maar de VRT zegt wel "extra voorbereid te zijn". "In het huidige traject zijn kennis en inzichten opgebouwd rond hoe de VRT media zal maken in de toekomst. Die vormen een sterke basis voor een nieuw ontwerp, binnen de budgettaire contouren", luidt het.

© Robbrecht en Daem architecten

Begrip

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) betreurt dat door de stopzetting van de samenwerking tussen de VRT en de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs, “een deel van het werk verloren gaat”. Maar hij heeft ook begrip voor de beslissing van de VRT. “Het nieuwe gebouw moet gerealiseerd worden binnen een duidelijk budgettair kader, de VRT geeft aan dat dit met het huidige architectenbureau onmogelijk is geworden.”

Dalle is ervan overtuigd “dat de VRT nu de nodige stappen zal zetten om zo snel mogelijk een oplossing te vinden en een nieuw mediagebouw zal realiseren dat klaar is voor de toekomst aan de Reyerslaan in Brussel binnen budget”.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.