VRT zendt campagnefilmpje ALS Liga niet uit wegens “te schokkend”

In het filmpje is te zien hoe een ALS-patiënt toekijkt terwijl een kind aan het verdrinken is.
videostill In het filmpje is te zien hoe een ALS-patiënt toekijkt terwijl een kind aan het verdrinken is.
VRT weigert een nieuw campagnefilmpje van de ALS Liga uit te zenden op televisie. “Te hard”, klinkt het.

Een jongetje van een jaar of 8 slaat in paniek in het zwembad in de tuin van een villa. Aan de rand kijkt een ALS-patiënt toe. De man zit in een rolstoel en kan de jongen niet helpen. Hij kan evenmin hulp roepen. Je ziet enkel onmacht. En dan stopt het kind met spartelen. “Hoe voel jij je nu... in het lichaam van een ALS-patiënt?” luidt de boodschap. “Help het onderzoek vooruit. Doe een gift." U had het filmpje deze week moeten zien op VRT - vandaag is het ook Wereld-ALS-dag -, maar kwam er dus niet.

“We schrappen heel zelden televisiespots op de openbare omroep”, zegt woordvoerder Hans Van Goethem. “Maar dit filmpje komt onaangekondigd te hard binnen." De omroep biedt maatschappelijke organisaties als de ALS Liga, gratis zendruimte om hun boodschap te verkondigen. “Die spots zijn op alle tijdstippen te zien. En dus kunnen ook kinderen ze tegenkomen op tv. Een schokkend filmpje dat onderdeel is van een docu of fictiereeks kan je kaderen, dit niet.” VRT zegt dat zulke beelden ook gevoeliger liggen dan vroeger. “Wij zijn toegankelijker geworden, de burger mondiger. We horen dat meer en meer kijkers de filmpjes als te schokkend ervaren. Al snappen we de problematiek en aanpak van ALS, natuurlijk.”

Wat dan met de Infrabelcampagne vorig jaar waar de kijker een man ziet overreden worden door een trein? “We bekijken geval per geval.” Marketingprofessor Patrick De Pelsmacker (UAntwerpen): “Hoe meer choquerende filmpjes, hoe minder effect ze hebben. Bovendien maak je mensen chronisch angstig. De tolerantiedrempel mag best hoger voor een goed doel of maatschappelijk thema. Maar als iedereen campagne voert met zulke filmpjes speel je voortdurend in op de emoties van kijkers. Dat is ethisch niet verantwoord.”

Volgens de ALS Liga heeft VRT het recht niet te beslissen of iets te hard is als dit “een effectieve realiteit is”, zegt CEO Evy Reviers. “Een echte ALS-patiënt speelt trouwens de hoofdrol en staat volledig achter het scenario.” In ons land lijden meer dan 1.000 mensen aan de dodelijke zenuwspierziekte.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos gompel

  Ben zelden akkoord met beslissingen van de vrt maar deze keer hebben ze mijn steun. Mijn jongste zoon is nu 11 juli 3 jaar geleden overleden door verdrinking en heb geen zin in om beelden ook al is het nep te zien.

 • willem merken

  Schaf gewoon de subsidie voor de VRT af als ze reklame blijven uitzenden.

 • Jan Vannuffelen

  Tegenwoordig is de geboorte van een kind of een vrouw die borstvoeding geeft al schokkend . Wat een zielige maatschappij . Niet moeilijk dat er tegenwoordig zoveel naar de psycholoog of de psychiater moeten gaan . Alles moet goed , mooi , leuk en gemakkelijk zijn . Al de rest is schokkend pffff .

 • Claudia Rosseel

  Ik voel me eerlijk gezegd niet aangesproken door een organisatie die mij opdringt dat ik als ALS-patiënten hele dagen zonder verpinken zou moeten toezien op pure horror. Er zijn andere manieren om mensen aan te zetten tot doneren.

 • jan chauvaux

  ALS IS gewoon heel hard én schokkend.