VRT-voorzitter ontkent met klem politieke inmenging geschrapte passage ‘De Ideale Wereld’: “Onjuist en tendentieus”

Luc Van den Brande volgde via videoconferentie de commissievergadering.
rv Luc Van den Brande volgde via videoconferentie de commissievergadering.
De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande, ontkent met klem dat er sprake was van “enige inmenging, noch druk, noch vraag om een of andere beslissing te nemen” toen de Vlaamse openbare omroep besliste om een passage uit ‘De Ideale Wereld’ te schrappen na kritiek van het Vlaams Belang. Van den Brande heeft het over “volstrekt onjuiste en tendentieuze berichtgeving”.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een passage uit het satirische VRT-programma ‘De Ideale Wereld’ - waarin komiek Geert Hoste grapt dat Vlaams Belangers met een mondmasker elkaar begroeten met een Hitlergroet - is uit de desbetreffende aflevering geschrapt op de website VRT.nu. Volgens De Standaard gebeurde dat op vraag van het Vlaams Belang, meer bepaald na kritiek van Jan Huijbrechts, die namens de extreemrechtse partij in de raad van bestuur zetelt. De krant citeert in het bewuste artikel enkele e-mails, onder meer van voorzitter Luc van de Brande.

Die laatste is niet te spreken over de berichtgeving, liet hij donderdagmiddag blijken aan het begin van een online hoorzitting in de commissie Media van het Vlaams parlement. “Wanneer mij dit is aangemeld heb ik onmiddellijk, zoals het hoort, de gedelegeerd bestuurder op de hoogte gebracht en heb ik het aan de autonomie van het management overgelaten om een beslissing te nemen. Het is dus volstrekt onjuist en tendentieus wat ik in die krant gelezen heb. Ik zou ook kunnen verwijzen naar mails die ik van één van de betrokken journalisten gekregen heb, die buitengewoon tendentieus zijn, maar ik heb niet de gewoonte mails te delen”, aldus een boze Van den Brande. “Ik heb gehandeld zoals het hoorde en er kan geen inmenging, noch druk, noch vraag om de een of andere beslissing te nemen afgeleid worden uit de mailwisseling of de contacten die er geweest zijn.”

Eerder benadrukten ook interim-CEO Leo Hellemans en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) al dat de beslissing om de passage te schrappen autonoom gebeurde door het management, in samenspraak met de programmamakers. Vlaams Belang eist intussen een recht van antwoord bij De Standaard. De partij ontkent dat ze de VRT heeft gevraagd het bewuste fragment te censureren.

Commissieleden Karin Brouwers (CD&V) en Freya Perdaens (N-VA) zijn er niet over te spreken dat commissievoorzitter Elisabeth Meuleman (Groen) het 'De Ideale Wereld’-item alsnog op de agenda plaatste, terwijl het onderwerp van de vergadering het VRT-jaarverslag 2019 is.

Lees ook: Vlaams Belang over schrappen passage uit ‘De Ideale Wereld’: “Van ons mag het fragment opnieuw online komen”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Verschueren

  Als je in een voetbalstadion de hitlergroet brengt krijg je stadionverbod. Als je dit op een openbare plek doet riskeer je opgepakt te worden. Waarom zou dit dan op tv wel mogen?

 • Jan Boden

  Om een Hitlergroet te expliceren als satire daar moet je inderdaad een komiek voor zijn. Doet een lid van het VB hetzelfde dan wordt hij vervolgd, daar mag je zeker van zijn.

 • Etienne De Pauw

  Ik ben zeker geen VB aanhanger, maar een kwart van de Vlamingen die blijkbaar voor deze partij, ondanks het anti democratische “cordon sanitaire” en onophoudelijke gratuite propaganda door pseudo linkse graaiers zoals deze tragi-komiek, stemmen, op dergelijke manier als Nazis beschouwen is er wel héél ver over. Laat hij dat maar eens met de “minderheden” doen, de wereld zal te klein zijn. Hij zou beter, voor de verandering, proberen eens écht grappig te zijn. Nu is het al jaren eerder “déjà vu”

 • chris delanghe

  Dit soort politiek benoemde gasten is blijkbaar betaald om niks te weten... Al goed dat daar ook een raad van bestuur is. Dan is de kans groter dat daar minstens een tussenzit die mogelijks wel iets weet. Het enige dat ze wel weten is dat ze niet mogen vergeten zichzelf jaarlijks een deftige opslag te voorzien. En dan heb ik het niet over een tennisterm.