VRT-personeel wil betogen op 5 december: “Geen zin om propagandazender te worden”

De vakbonden en het personeel van de VRT houden op 5 december een grote optocht van aan het omroepgebouw aan de Reyerslaan in Brussel naar het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon gevestigd is.
Illias Teirlinck De vakbonden en het personeel van de VRT houden op 5 december een grote optocht van aan het omroepgebouw aan de Reyerslaan in Brussel naar het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon gevestigd is.
De aangekondigde besparingen bij de openbare omroep stoten op groot verzet bij het VRT-personeel. Daarom trekken ze op 5 december naar het Martelaarsplein in Brussel om er te protesteren voor de ambtswoning van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Dat schrijft de nieuwssite DeWereldMorgen en wordt bevestigd door Wies Descheemaker van de socialistische vakbond ACOD.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Vlaams regeerakkoord voorziet in 12 miljoen euro besparingen. Maar volgens eigen berekeningen van de VRT-directie zal dat door allerlei bijkomende maatregelen oplopen tot 40 miljoen euro. Michelle Graus, voorzitter van ACOD VRT, zei daar gisteravond over dat de Vlaamse regering “geen afslanking maar een afslachting” plant.

Drastisch

Volgens de vakbond kan een dergelijke besparing enkel gerealiseerd worden met drastische scenario’s: de uitverkoop van bepaalde diensten of het schrappen van zenders. “Of waarom niet: de hele nieuwsdienst. Dat zou passen in de ideologie van Jambon”, zei Graus nog. “De schrijvers van de ontwerpnota voor deze regering hadden het al duidelijk gemaakt. Jambon en De Wever willen de openbare omroep misbruiken als propagandazender. Propaganda voor hún nationalistisch gedachtegoed.”

De vakbonden bij de VRT willen zich niet zomaar neerleggen bij die “Orbaneske toestanden”. Daarom gaan ze op 5 december om 16 uur op het Martelaarsplein protesteren. “Niet alleen de openbare omroep is bedreigd, maar ook de democratie en onze samenleving”, aldus Graus. We nodigen alle vrienden van de VRT uit om ons daar op te wachten en samen Jambon en zijn kornuiten te tonen dat ze niet onderhandelen met één CEO, maar met 2.000 personeelsleden – en bij uitbreiding met de ganse Belgische bevolking.”

Symboliek

Het gaat volgens Descheemaeker niet om een staking, maar om een “positieve optocht”. “We verzamelen met iedereen die de VRT genegen is aan het omroepgebouw of het Martelaarsplein.” Bij wijze van symboliek nemen de manifestanten attributen zoals decorstukken mee tijdens de optocht. “Die attributen zijn een uiting en signaal van wat wij dagelijks gebruiken en doen bij de openbare omroep. De poging tot afbraak van de omroep door de Vlaamse regering kan niet door de beugel.” De bonden vragen eerstdaags nog toestemming voor de optocht bij de politie.

De drie vakbonden bij de VRT - ACOD, VSOA en ACV - dienden op 15 oktober ook een stakingsaanzegging in. De aanzegging duurt tot eind januari 2020. “Het is niet de bedoeling om meteen te staken, maar we willen onze directie steunen in de onderhandelingen met de Vlaamse regering om de aangekondigde besparingen ongedaan te maken”, luidde het toen.
209 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Willems

  Wat doen dan de NVA e VB in de raad van bestuur?VRT is de enig Vlaamse zender die neutraal is ,maar neutraal is voor de rechtsen, links hier op dit forum De commerciele zenders zitten onder de invloed van de politieke partijen door het feit dat ze hun geld van sponsers moeten halen en reclame.

 • Jan De Korte

  Dat is een goeie. Dat zijn ze nu al. Alleen voor de linkse kant.

 • Kurt Staessens

  VRT doet niet anders dan propaganda voeren voor links.Dat het een omgekeerd effect heeft hebben ze niet door. Het clubje moraalridders mag opgedoekt worden. Boeiende documentaires van Canvas kunnen ze prima op andere zenders overnemen. En radiozenders zijn er genoeg. Doei VRT, prima zo!

 • maudy van leeuwen

  Geen propagandezender worden? Ik viel hier van mijn stoel. Het is de ergste propagandazender van extreem-links. Alles is rood en groen. Tot alle decors, kleding, accessoires, publiek ja-knikkers en geinterviewden die ze snel een rood petje of sjaaltje laten aandoen. En dan nog liefst getint en in het Frans, Dan pas komen ze kl... Noord-Korea kan nog aan hun een puntje zuigen!

 • Gino Denil

  Er is ook een voordeel aan een propagandazender. Als propaganda je door het strot geduwd wordt, hoe subtiel ook, krijg je er uiteindelijk een afkeer van. En bij de N-VA zijn ze niet verstandig genoeg om dat te beseffen. Zo graven ze hun eigen ondergang.