VRT: "Het was niet bedoeling om moslimextremist Choudary forum te bieden"

Anjem Choudary met het hart van de Britse democratie op de achtergrond.
VRT Anjem Choudary met het hart van de Britse democratie op de achtergrond.
De keuze van het VRT-programma 'Terzake' om jihadist Anjem Choudary aan het woord te laten, gaat er bij N-VA'ers Matthias Diependaele en Wilfried Vandaele niet in. Zij noemen het interview met de voormalig woordvoerder van Sharia4UK een inschattingsfout. Hoofdredacteur Carl Voet benadrukt dat het nooit de bedoeling was om Choudary een forum te bieden.

Afgelopen vrijdag maakte Terzake een reportage over de Islamitische Staat (IS). Na de reportage over IS interviewt Annelies Beck jihadist Anjem Coudary. Hij is de tegenhanger van de Belgische Fouad Belkacem van Sharia4Belgium.

"De moslims begrijpen nu dat er een kalifaat is, dat het beter is om te leven met de sharia. En dat de sharia een beter systeem is dan jullie rechtssysteem", legt Choudary uit in Terzake. "'Bedankt voor uw mening", zegt Annelies Beck vervolgens na het interview met het boegbeeld van Sharia4UK. Maar dat schoot duidelijk in het verkeerde keelgat bij N-VA. "Terwijl onze westerse samenleving nog niet bekomen is van de absolute gruwel van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, mocht Choudary die daad komen nuanceren en rechtvaardigen in een vijf minuten durend interview op onze openbare omroep."

"Elke stem moet worden gehoord"
Volgens hoofdredacteur van de actuaprogramma's Carl Voet was het "uiteraard nooit de bedoeling van de redactie om de man een forum te bieden". Maar Voet benadrukt wel dat Terzake de andere kant van het verhaal wou laten zien aan de kijkers. "Elke stem in het debat over de radicalisering moet wel worden gehoord, ook die van een overtuigd aanhanger van de jihad. Hoe zou je anders zicht krijgen op hun denkwijze, op wat er in hun hoofd speelt en  vooral ook op de mentale wereld waarin jongeren terechtkomen die het slachtoffer worden van hun propaganda?

"Inschattingsfout"
Diependaele en Vandaele zijn het erover eens dat ook de andere kant van het verhaal belicht moet worden. Maar ze stellen zich vragen bij de werkwijze van Terzake. "Kun je een forum geven aan iemand die zich openlijk afkeert van het respect voor de mensenrechten zoals die internationaal zijn vastgelegd", vraagt het duo zich af. De VRT heeft hier een inschattingsfout gemaakt", klinkt het op de website van N-VA. "Menig democratisch verkozen politicus met respect voor mensenrechten wordt in die studio vaak harder aan de tand gevoeld."

Kijker is slim genoeg
De N-VA'ers klagen ook aan dat Terzake de achtergrond van Choudary niet duidelijk genoeg heeft voorgesteld. "Wie is die man, met welk recht en namens wie spreekt hij", vragen ze zich af. Maar volgens Carl Voet was dat niet nodig. "Wat de man in het gesprek zegt, gaat overduidelijk in tegen de maatschappelijke consensus, waardoor er nauwelijks een kanttekening bij moet." De kijker van Terzake is volgens de hoofdredacteur slim genoeg om dat in te zien. "Zijn standpunten staan zo ver van het aanvaardbare dat hij zichzelf ontmaskert", klinkt het bij de VRT.

Kun je een forum geven aan iemand die zich openlijk afkeert van het respect voor de mensenrechten?

Matthias Diependaele en Wilfried Vandaele
Terzake interviewt Sharia4UK boegbeeld