Vrouwenorganisatie pleit voor #MeToo-CAO's op Nationale Vrouwendag

Getty Images/iStockphoto
Vandaag, zondag 11 november - de Nationale Vrouwendag - stelt de feministische denktank en vrouwenorganisatie Furia een aantal aanbevelingen voor om het "seksueel grensoverschrijdende gedrag" en de "maatschappelijke sekseongelijkheid" aan te pakken. Een specifieke #MeToo-collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor elke sector is een van die aanbevelingen.

De Nationale Vrouwendag vindt jaarlijks op 11 november plaats, telkens in een andere Belgische stad. Deze 47ste editie wordt in Brussel georganiseerd. "Het is dé vaste afspraak voor v/m/x uit heel Vlaanderen die informatie en inspiratie zoeken of willen debatteren, ervaringen uitwisselen en netwerken over de gelijkheid tussen vrouwen en mannen en meerstemmig feminisme", stelt Furia in een mededeling.

Op het programma staan allerlei workshops en lezingen. Zo komt de Noorse sociologe Hannah Helset vertellen waarom de Scandinavische landen het zo goed doen op het vlak van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, is er een panelgesprek over de impact van #metoo en is er een workshop over fysieke weerbaarheid.

Op het einde van de dag zal Furia een aantal aanbevelingen voorstellen om de macht- en sekseongelijkheid aan te pakken. Want een jaar nadat de #metoo-bom barstte, is het tijd voor actie, klinkt het. De concrete eisen worden vandaag bekendgemaakt. Wel is al duidelijk dat Furia pleit voor een specifiek #MeToo-CAO voor elke sector.

Naast de Internationale Vrouwendag op 8 maart, vindt in ons land op 11 november de Nationale Vrouwendag plaats. Die datum danken we aan de Franse schrijfster en feministe Simone de Beauvoir. De organisatoren van de eerste editie van de Belgische Vrouwendag hadden haar uitgenodigd en ze had enkel op 11 november nog een gaatje in haar agenda, vandaar dat die dag sindsdien in het teken staat van de vrouw.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugene Peeters

  Is die belachelijke show bijna gedaan!! Na 45 jaar carrière in KMO's en groot bedrijven heb ik heel veel zuurpruimen zien afdruipen, groen van haat en jaloezie. Er zijn een aantal waar de multi-tasking wel gelukt is maar die zijn in de minderheid.

 • Freddy De Vos

  Als een vrouw zegt neen, dat is het neen! Men moet de vrouwen gelijk behandelen i.p.v. te mishandelen!

 • Christine Laevers

  Vrouwen dienen assertiever te worden. Wat ik hen verwijt is dat ze denken dat elke man een gentleman moet zijn en ze altijd de 'glamour' snaar kunnen bespelen, al dan niet dronken zijnde. Maar ja, de meeste mannen zijn doodsbang van assertieve vrouwen. Dus de situatie blijft deplorabel.

 • Alex Wellens

  Met hun feministische zever, volgens mij hebben die gewoon een dubbel agenda

 • Paul Boutsen

  Ik begin meer en meer mijn twijfels te hebben over heel veel van de metoo gedupeerden. Al meerdere maal zijn er dingen boven water gekomen waar de leden zelf helemaal in de fout waren. En wat De Pauw betreft, je kan toch niet gratuit die vrouwen geloven die beweren die door hem zijn te zijn aangepakt, noem ze bij naam en toenaam en laat het gerecht zijn werk doen, niet de metoo beweging of de (sociale) media.