Vrouwen in kwetsbare positie krijgen anticonceptiva binnenkort terugbetaald

Els Van Hoof.
Photo News Els Van Hoof.
De Kamercommissie Gezondheid heeft unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel van CD&V dat de terugbetaling van contraceptie uitbreidt naar vrouwen in een kwetsbare positie. Alle dames met een verhoogde tegemoetkoming zullen op die manier kosteloos de pil of een spiraaltje kunnen krijgen. Vooraleer de tekst effectief wet wordt, moet ook de plenaire Kamer het voorstel nog goedkeuren.

Op dit moment worden anticonceptiva terugbetaald voor vrouwen jonger dan 25 jaar. Kamerlid Els Van Hoof diende een voorstel in om die volledige terugbetaling uit te breiden naar vrouwen die een verhoogde tegemoetkoming ontvangen.

Dat zijn vrouwen met een laag inkomen of leefloon die door de tegemoetkoming minder moeten betalen voor bijvoorbeeld gezondheidszorg. Zo moeten zij slechts 1 euro remgeld betalen voor een consultatie bij hun vaste huisarts.

“Systeem werkt”

"We merken dat die terugbetaling helpt om het aantal ongewenste zwangerschappen bij jonge vrouwen te doen dalen, zeker wanneer ze gebruik maken van een spiraaltje", legt Van Hoof uit. "Uit cijfers blijkt echter dat ook vrouwen boven 25 niet altijd voldoende toegang hebben tot anticonceptie.” 

“Vooral socio-economisch kwetsbare vrouwen vinden moeilijk hun weg naar anticonceptie omdat dit voor hen vaak gewoon te duur is. De prijs van voorbehoedsmiddelen mag voor ons nooit een obstakel zijn om zelf te kunnen bepalen wanneer je zwanger wordt", klinkt het.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde Peeters

  Mensen die knokken om net boven alle steun en hulp proberen rond te komen die krijgen nergens iets. Alleen betalen ze de luxe van degene die steun trekken,a.u.b. meer controle op alle diensten waar geld gegeven of speciale diensten gegeven worden.

 • Gino Sinnesael

  Wanneer gaat de regering eindelijk eens iets doen voor de gepensioneerden? Die betalen maandelijks nog steeds een crisisbelasting sedert 1993. Eentje met een mooie naam: "solidariteitsbijdrage". Wie is er solidair met wie? Nu nog een extra taks voor de coronacrisis? Hebben gepensioneerden geen recht op wat extra koopkracht, beste regering? Crisisbelastingen waren toch niet aan de orde?

 • Dirk Tuymans

  Niets is gratis. Dus de werkmens betaald de maatregel van de cd&v. We zullen er de volgende keer rekening mee houden.

 • Claude Tanghe

  wanneer gaan de gewone werkende of gepensioneerde mens eens beloond worden . Steeds geef men aan de kwetsbare groepen alles gratis als je dit op jaar basis optelt hebben ze een beter inkomen dan een gepensioneerde of iemand met een minimum loon .

 • Ben Strubbe

  In dit land ben je beter af als je arm bent. Een steuntrekker krijgt het ene na het andere voordeel. Wie het iets beter doet wordt gestraft onder de vorm van belastingen betalen, en valt uit de boot voor het krijgen van subsidies of beurzen omdat ze net iets teveel verdienen.