Vrouwen in de meerderheid binnen katholieke kerk

REUTERS
Vrouwen (55 procent) en leken (51 procent) zijn sinds kort in de meerderheid in de katholieke kerk. Dat meldt het weekblad Knack, dat het jaarrapport van de Belgische Bisschoppenconferentie kon inkijken. Bovendien wordt de kerk diverser.

Vrouwen zijn in de diensten voor liturgie en catechese nog volledig afwezig en ook in de bisschopsraden (22 procent) en in de diensten voor financiën en kerkfabrieken (37 procent) zijn ze ondervertegenwoordigd. Onder onderwijsinspecteurs (56 procent) en pastorale werkers in ziekenhuizen en woonzorgcentra (68 procent) vormen ze wel de meerderheid. 

Dat strookt met de tijdsgeest, klinkt het in het rapport. "Op veel plaatsen wordt de sociale strijd geleid en gevoerd door vrouwen, denken we maar aan de jonge militante vrouwen die zich inzetten voor de klimaatzaak.”

De kerk wordt bovendien voor 51 procent gedragen door leken en ze wordt ook diverser. Er zijn 155 buitenlandse katholieke geloofsgemeenschappen en 20 procent van de 2.260 "bedienaars van de erediensten" is van buitenlandse komaf.

Uit het jaarrapport blijkt ook dat de kerk blijft krimpen: in 2018 waren er 11 procent minder dopen dan in 2016, 14 procent minder huwelijken, 17 procent minder mensen in de eucharistievieringen en 4 procent minder vormsels. Aartsbisschop en kardinaal Jozef De Kesel benadrukt echter dat "niets zegt dat de kerk enkel kan gedijen in een cultuur waarin ze dominant is". "Ze hoeft niet de hele bevolking te vertegenwoordigen. We blijven wel op heel wat plaatsen in de samenleving relevant. Alleen niet langer vanuit een monopolie", zegt hij.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elke Celis

  Twee maten, 2 gewichten... De vrouw moet nog steeds ten dienste staan, terwijl de man moet leiden. Pffft. Achterhaalde quatch.

 • oswald billiet

  Waarom wil men bvb aan kloosterzusters, die geloften hebben afgelegd en waar velen ervan een academische opleiding hebben genoten, niet toelaten tot het priesterambt ?Die overheersende mannencultuur, door Rome opgelegd, heeft nu toch het einde bereikt ?

 • Gerard Braeckmans

  'Het is niet meer van deze tijd'. Mocht er dan vroeger wel gediscrimineerd worden, Diane Bernaerts?

 • Diane Bernaerts

  Maar ze mogen wel nog altijd geen priester worden. Die discriminatie is toch echt niet meer van deze tijd!