Vrouwelijke magistraten stoten niet door tot de top

BELGA
Hoewel er in ons land ongeveer even veel mannelijke als vrouwelijke magistraten zijn, is de laatste groep sterk ondervertegenwoordigd in de hoogste rechtscolleges.

Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh opvroeg bij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Aan het Hof van Cassatie is amper 1 op de 7 magistraten een vrouw.
 
In totaal zijn er 1.165 vrouwelijke magistraten voor 1.274 mannen, zo leren de cijfers van Justitie. Bij het federaal parket is echter slechts één magistraat op drie een vrouw, terwijl het arbeidshof en de hoven van beroep nauwelijks beter scoren met respectievelijk drie en vier vrouwen op tien.
 
Maar ook op de lagere rechtsniveaus duiken nog ongelijkheden op. Zo is ook in de vredegerechten en de politierechtbanken slechts dertig procent van de magistraten een vrouw. Al dient er zich wel een nieuwe generatie vrouwen aan, terwijl de oudere magistraten in hoofdzaak mannen zijn.
Nijvel, Charleroi en Luik scoren uiteindelijk het beste, besluit Van Vaerenbergh nog uit de cijfers. Nijvel is met zestig procent zelfs een overwegend "vrouwelijk" rechtsgebied.
 
Om de situatie algemeen te verbeteren, pleit de Vlaams-nationaliste onder meer voor deeltijds werk voor magistraten, eventueel aangevuld met andere maatregelen om de combinatie tussen werk en gezin te vergemakkelijken.