Vrouwelijke geïnterneerden worden afgeluisterd in instelling Zelzate

Psychiatrisch centrum schendt privacy, onderzoek gestart

Foto ter illustratie.
iStock Foto ter illustratie.
In de streng beveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen in het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate (Oost-Vlaanderen), ofwel Levanta, worden patiënten afgeluisterd tijdens gesprekken met hun familie of advocaat. Dat blijkt uit een verslag van de Zorginspectie. Het Agentschap Zorg en Gezondheid start een juridisch onderzoek naar het al dan niet legaal zijn van deze praktijk.

Het bezoek van de Zorginspectie kwam er naar aanleiding van een bericht in de krant 'De Morgen' in april. Toen raakte bekend dat het aantal afzonderingen in de gesloten afdeling enorm hoog ligt. Vorig jaar ging het om 831 afzonderingen of meer dan twee per dag, en dat op een populatie van 19 vrouwen. Ook beweerden bronnen dat er in de private ruimte - waar patiënten samenzitten met hun familie, ombudspersoon of advocaat - niet alleen cameratoezicht is, maar ook geluidsopnames worden gemaakt.

"Schending van mensenrechten"

Hoofdgeneesheer Jan De Varé heeft die berichten altijd ontkend, maar volgens het nieuwe verslag van de Zorginspectie, dat 'De Morgen' kon inkijken, klopt de info wél. De zorgverleners met wie de inspecteurs spraken, bevestigen dat steeds geluidsopnames worden gemaakt in de bezoekersruimte "omwille van de veiligheid". "De audio, en ook de camera, worden alleen uitgezet op vraag van een advocaat en indien er geen veiligheidsrisico bestaat. Dit is een nieuw element dat niet eerder werd vastgesteld", staat in het verslag van de Zorginspectie. "Dat zou een schending van de mensenrechten zijn, wat niet getolereerd kan worden in een erkende zorgvoorziening."

In een reactie zegt de directie van Levanta dat er voor de veiligheid van zowel patiënten als werknemers auditief en visueel toezicht is, in de bezoekerszaal en in de gangen. Op het directiecomité van 4 september zal het inspectieverslag aan bod komen.

De Liga voor de Mensenrechten spreekt van een inbreuk op de wet op de patiëntenrechten, ook al gaat het om vrouwen die criminele feiten hebben gepleegd. "Dit druist in tegen alle regels en is een bijzonder zware schending van de privacy van de patiënten én van de bezoekers."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft het rapport inmiddels doorgenomen en geeft haar administratie nu al de opdracht om te overleggen met de directie van het centrum. Er zal worden gevraagd de knelpunten "spoedig bij te sturen". De Block houdt er wel aan om het personeel te bedanken voor het kwaliteitsvolle werk. "Zorg kunnen bieden in een forensisch psychiatrisch centrum is een grote stap voorwaarts voor deze vrouwen die in de gevangenis niet op hun plaats zaten."

Verbeterplan

Zorginspectie en het Agentschap Zorg en Gezondheid melden dat er een juridisch onderzoek gestart wordt naar het al dan niet legaal zijn van de afluisterpraktijken. Zorg en Gezondheid zal de komende weken op basis van de vaststellingen van de Zorginspectie een verbeterplan opleggen aan de voorziening, waarin termijnen bepaald zijn waarbinnen de vastgestelde problemen verholpen moeten worden.

Voor een structurele oplossing zijn er meer duidelijke richtlijnen in de maak over hoe een forensische zorgvoorziening het evenwicht kan vinden tussen vrijheidsbeperkende maatregelen, patiëntenrechten en de behandeling van hun specifieke doelgroep van forensische (opgesloten) patiënten. "Hiervoor is een groep van experts samengesteld die tegen eind dit jaar een kader met eisen zal uitwerken", klinkt het. 
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Het personeel kan misschien nog veel leren van de verhaaltjes die ze daar te horen krijgen.

 • Filip Vanlaeken

  Gevangenen hebben te veel rechten. Advocaten ook. Tezamen vormen ze een kwel voor onze samenleving, kosten ze de brave burger ook veel extra belasting. Ik ben voor dwangarbeid : dat ze zelf hun boterham verdienen. Geen recht op ziektezorg meer, en al zeker geen luxe zoals televisie, telefoon of internet.

 • Rudolf van Rooy

  Alleen als het de regering uit kom dan bestaat,dan bestaat privacy niet,overal waar je gaat word je in de gaten ge houden nu weer met die nieuwe camera's die jou auto volgen,zo ook in de stad waar je gaat of staat, betalen met je creditcard op reis gaan overal controle daar is geen spraken van privacy

 • sandra baart

  Waarom niet!

 • Walter Lippens

  Criminelen hebben geen rechten, dus afluisteren kan geen probleem vormen.