Vrouw vermoord, kinderen vastgebonden: politie plukt gewapende dader van dak flatgebouw, ook tweede verdachte opgepakt

Gasfles die naar beneden gegooid werd was op voorhand opengedraaid

Photonews
De dader van een gezinsdrama in Oudenburg heeft zich zonder enige schermutseling laten overmeesteren. Hij stond urenlang met een wapen op het dak van een appartementsgebouw in Bredene te zwaaien. Dat pistool had hij een half uur voor zijn arrestatie wel al weggegooid. Eerder vandaag werd het levenloze lichaam van een vrouw aangetroffen in de garage. 
Bart Boterman

Haar drie kinderen werden vastgebonden maar ongedeerd op de bovenverdieping gevonden. De feiten zelf zouden zich zondagnacht hebben afgespeeld. Er is nog een tweede verdachte opgepakt die eveneens aanwezig zou geweest zijn tijdens het familiedrama. De man werd in het Oost-Vlaamse Melle in de boeien geslagen. 

De dader leek er lange tijd een 'spelletje' van te maken. Hij legde meermaals het wapen voor zich op de grond en stond met zijn armen te zwaaien. Hij deed alsof hij zich overgaf, maar nam na enkele tellen dan weer het pistool op en vuurde ermee in de lucht. De man leek te genieten van de aandacht. Hij wuifde meermaals naar beneden en stond breed gesticulerend op het dak.

Photonews

11, 12 en 15 jaar
Het levenloze lichaam van de vrouw werd vanmiddag aangetroffen in de garage van een woning in de Vijfwegstraat in Oudenburg. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en troffen de drie kinderen van de vrouw - 11, 12 en 15 jaar oud - ook in het huis aan. Zij bevonden zich vastgebonden, maar ongedeerd op de bovenverdieping. Ze waren uiteraard erg onder de indruk van de gebeurtenissen en zijn opgevangen door slachtofferhulp van de politie. Het gaat om kinderen die de vrouw overhield aan een vorige relatie. 

Familiedrama in Oudenburg.
Bart Boterman Familiedrama in Oudenburg.

De vermoedelijke dader zou K. L. uit Oostende zijn, de nieuwe vriend van het slachtoffer. Na de feiten was de man dus naar Bredene gereden. Kort na de middag werden de politie en de hulpdiensten opgeroepen omdat een man zich op het dak van een 13 verdiepingen tellend appartementsgebouw bevond. Het ging daarbij  om de verdachte van de moord in Oudenburg.

Dat appartementsgebouw leek niet toevallig gekozen. De dader woonde vroeger bij zijn ouders in de buurt, in de Groenendijkstraat. Het flatgebouw ligt in dezelfde straat, aan de Zandheuvel. De dader kende het flatgebouw dus zeer goed.

De man verschanst zich op het dak van het appartementsgebouw.
Florian Van Eenoo De man verschanst zich op het dak van het appartementsgebouw.

Facebook Live

De dader gooide ook verschillende voorwerpen naar beneden. Vermoedelijk ging het om werkmateriaal dat op het dak lag aangezien er werken aan de gang waren. Die voorwerpen hebben gelukkig niemand geraakt. De opengedraaide gasfles die hij bij zich had, gooide hij eveneens naar beneden. Gelukkig zonder erg.

De man zou vanop het dak van het appartementsgebouw ook al een live video hebben uitgezonden op zijn Facebookprofiel. Daarin zou hij zijn volgers meer uitleg hebben gegeven, valt te horen bij bronnen. 

De man verschanst zich op het dak van het appartementsgebouw.
Florian Van Eenoo De man verschanst zich op het dak van het appartementsgebouw.

Speciale interventie

Het Speciaal Interventieteam van de politie nam plaats in het gebouw zelf, maar ook op het gebouw naast de 'Calista'. Zo lag op het flatgebouw ernaast een scherpschutter van de politie. De volledige buurt werd afgesloten.

Binnen de perimeter lag één basisschool, De Zandlopertjes. Alle leerlingen zaten de ganse middag geblokkeerd in het gebouw. "Maar iedereen stelt het goed en er was zeker geen paniek", klinkt het. "We zaten samen met zo’n 200 leerlingen, van het eerste kleuter tot het zesde leerjaar. De meesten kregen te horen dat ze door omstandigheden wat langer op school moeten blijven, de echte toedracht deelden we niet mee." 

Jelle Houwen

"Paniek bij de ouders"
"Er was evenwel continu politie aanwezig rond het schoolgebouw en de politie zelf kwam het personeel inlichtingen geven. De directeur stond ook in permanent contact met de politie. De kinderen merkten binnen vrij weinig van de situatie. We deden er ook alles aan om dat zo te houden. De kinderen konden hier spelletjes spelen en er was begeleiding." 

"Meer moeite was er om de ouders proberen kalm te houden. We brachten hen allen op de hoogte en begrijpelijkerwijs was er bij hen wél wat paniek. Zij wilden hun kroost zo snel mogelijk bij hen krijgen. Maar de veiligste plaats voor de kinderen was de school, en niet buiten."

"Vanaf derde leerjaar meteen ingelicht"
"De leerlingen vanaf het derde leerjaar hebben we wél ingelicht over de feiten omdat we de realiteit niet wilden verdraaien”, voegt directeur Gunther Vanmassenhove nog toe. "Eerst reageerden zij wel wat in shock, maar we lieten hen hun gedachten verzetten door hen op de computer te laten of een film te bekijken. De kleuterafdeling werd wel ontruimd, want dat gebouw bevindt zich op amper 50 meter van het flatgebouw waar de man op stond. Omdat hij een vuurwapen bij zich had, zou hij de school kunnen raken hebben." 

"De kleuters hielden we bezig door de danspasjes voor het aankomende schoolfeest in te oefenen. De ouders verzamelden zich op een paadje richting school dat buiten het gebied lag dat de dader zou kunnen raken. Na overleg met de politie hebben wij die ouders binnengelaten in de school. Zo konden we de situatie beter onder controle houden. Omdat het toch al wat frisjes was buiten was het ook voor de ouders wat comfortabeler. En zij wilden natuurlijk snel hun kroost terugzien", besluit de directeur.
85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • brent devreeze

  Wat hier is gebeurd is verschrikkelijk. Iemand op die manier van het leven brengen, haar kinderen, familie en vrienden met immens verdriet achterlaten, zoiets doe je gewoon niet.

 • Eddy Bryon

  Allez , en nu zal de typisch Belgische gerechtenmolen beginnen draaien , en tegen dat iedereen wakker is zijn we weeral een jaartje of 3 verder , die natuurlijk dubbel telt voor de misdadiger !!!!

 • Jan De Greef

  Met wat we vandaag, 15/05 weten, kan hij de clown gaan uithangen en jodelen in jail.

 • viktor van gestel

  De politie heeft toch "teasers" om dergelijk onbenul uit te schakelen? Waarom die in ZULK geval niet gebruiken, of...is dienen die alleen maar voor de show? Wat erg trouwens voor die mama en kaar kindjes ,om zulke misdaad te begaan moet die "clown" toch een onvervalste lafaard zijn !

 • Robin Pauwels

  Als je het verhaal nu leest was die vent toch beter naar beneden gekomen via het dak, lafaard...