Vrouw verdacht van grootschalige drugssmokkel vrij door acties Veiligheidskorps

Het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis. (Illustratiefoto)
Het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis. (Illustratiefoto)
Een vrouw die verdacht wordt van grootschalige drugssmokkel is nog voor haar proces in vrijheid gesteld. De oorzaak van de invrijheidstelling is de staking bij het Veiligheidskorps. Daardoor kon haar zaak nog niet behandeld worden. Omdat ze ook nog kampt met medische problemen mag ze de cel verlaten in afwachting van haar proces. 

De zaak tegen de vrouw en andere beklaagden ging normaal vorige maand behandeld worden. Maar omdat het Veiligheidskorps, dat instaat voor de overbrenging van de gedetineerden naar het Brusselse justitiepaleis, de verdachten in de drugszaak niet kon vervoeren, werd de zaak noodgedwongen uitgesteld. Dat leidde tot grote woede bij advocaten en het parket.

Een van de verdachten, een vrouw, heeft nu de gevangenis mogen verlaten, nog voor het proces van start is gegaan, bevestigt het Brusselse parket. "Ze zit al meer dan een jaar in voorhechtenis, dat is veel te lang. Daarnaast heeft ze ook medische problemen", zegt haar advocaat Pieter Filipowicz, die een verzoek tot vervroegde vrijlating indiende.  De rechtbank ging daar gisteren op in.

Ironisch genoeg kon de vrouw gisteren ook niet worden overgebracht naar het gerechtsgebouw door een stakingsactie van het Veiligheidskorps.

In het dossier worden in totaal tien verdachten vervolgd omdat ze een rol zouden hebben gespeeld in een omvangrijke en goed georganiseerde in- en uitvoer van verdovende middelen. De criminele organisatie waartoe ze zouden behoren, zou systematisch heroïne hebben ingevoerd vanuit Zuid-Afrika en Latijns-Amerika om die vervolgens weer door te voeren naar Griekenland, Spanje en Italië. Er is sprake van minstens tien transporten via de luchthaven Brussels Airport, maar de organisatie had ook vertakkingen in het buitenland. Zo werden eerder al andere verdachten veroordeeld in Frankrijk en Griekenland.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan vankeirs

  Wij hebben hier geen ministers meer nodig die toch geen verantwoordelijkheid hebben, maar juristen die de wetten aanpassen aan de huidige problemen.

 • Robin Matthé

  Hoe goedkoop is het om dit verhaal in de wereld te brengen, de schuldigen zijn de heren politici die alsmaar willen besparen,waardoor werknemers gedwongen worden tot acties...dat de rechter de beschuldigde laat gaan is ZIJN verantwoordelijkheid,niet die van de laagsten op de lader in het systeem....De leden van het veiligheidskorps leven al maanden in onzekerheid over hun statuut,mss de rollen eens omkeren en het statuurt van de minister en zijn rechters in vraag stellen?

 • William Van Den Berghe

  Schaf dat Veiligheidskorps af en laat het werk terug uitvoeren door politie zoals vroeger onder de Rijkswacht. Het is dan direct afgelopen met die regelmatige stakingen.

 • Ingrid Charlier

  @ ja Guido dat zou mogelijk moeten zijn maar daarvoor moet de wet dan weer aangepast worden door onze ministers want die maken in tegenstelling tot wat velen blijkbaar niet weten nog altijd de wetten in België en niet de rechters. Maar onze ministers steken liever hun tijd in nieuwe belastingen heffen dan in goede en nieuwe wetten te maken.

 • RENE LENAERTS

  Ze zat al meer dan een jaar in voorhechtenis. Was het veiligheidskorps al die tijd in staking? Of krijgen ze bij justitie echt geen deuk in een pak boter geklopt?