Vrouw krijgt gevangenisstraf na liegen over kanker

Foto ter illustratie
THINKSTOCK Foto ter illustratie
Een vrouw die zich had voorgedaan als kankerpatiënte en zo valselijk duizenden euro's wist los te krijgen van vrienden en dorpsgenoten, is gisteren door de correctionele rechtbank van Aarlen bij verstek veroordeeld tot een jaar cel. De jonge vrouw moet ook een boete betalen van 2.750 euro. De rechtbank achtte de vrouw schuldig aan oplichting en valsheid in geschrifte. Zo zou de oplichtster onder andere valse medische documenten hebben voorgelegd om haar verhaal geloofwaardig te maken.

Aurélie L. maakte haar vrienden en familie in juni 2011 wijs dat ze leed aan beenmergkanker en 6.000 euro bijeen moest krijgen voor een belangrijke behandeling in het Canadese Ottawa. Dat leidde in het dorp van de vrouw onmiddellijk tot een grote golf van solidariteit en er werden in september 2011 verschillende benefietavonden georganiseerd om de behandeling te bekostigen. Die acties brachten zo'n 3.630 euro in het laatje. Daarnaast ontving de vrouw ook heel wat giften, goed voor een totaalbedrag van 6.940 euro.

Op 15 oktober 2011 deed de vrouw alsof ze de trein naar Parijs nam om er het vliegtuig te nemen naar Canada. Onderzoek wees echter uit dat ze nooit op het vliegtuig is gestapt. Aanvankelijk hield de jonge vrouw het thuisfront via e-mails op de hoogte van haar zogenaamde behandeling en haar gezondheidstoestand. Tegenstrijdigheden in haar verklaringen deden echter een alarmbelletje rinkelen bij de achtergebleven vrienden en familieleden. Die besloten uiteindelijk om klacht in te dienen.

Waar de vrouw zich momenteel bevindt, is niet duidelijk.