Vrouw dient klacht in voor gehackte telefoon: 20.000 euro armer op paar minuten tijd

2017-01-05 13:07:21 RIJSWIJK - De applicatie van Google Play Store op een smartphone. ANP STEPHAN VAN DEN BOS
ANP 2017-01-05 13:07:21 RIJSWIJK - De applicatie van Google Play Store op een smartphone. ANP STEPHAN VAN DEN BOS
Een 44-jarige vrouw uit Dudzele bij Brugge heeft klacht ingediend bij de politie nadat haar gsm - zo beweert ze - gehackt werd. Op een paar minuten tijd was ze een kleine 20.000 euro armer. Ook haar Facebookcontacten zijn nu zichtbaar voor de hackers.

De vrouw deed haar opvallende verhaal bij de Brugse politie. "Ik kreeg dinsdagavond telefoon van een buitenlands nummer. 'Een noodgeval op mijn werk', schoot door mijn hoofd. Zonder nadenken nam ik de telefoon op. Een echt antwoord kreeg ik niet", verklaarde ze aan de politie. Enkele momenten later sloeg het noodlot toe. 

"Ik keek naar mijn bankapplicatie op mijn gsm en zag hoe er 25.000 euro van onze spaarrekening naar de zichtrekening werd overgeschreven. Heel raar, maar dat was pas het begin. Van de zichtrekening ging vervolgens 19.500 euro naar een onbekend rekeningnummer. Ik wist meteen: we zijn opgelicht", klinkt het opvallende verhaal. Ze ging meteen klacht indienen. 

Hoe de vermeende hacking dan juist werkte, is niet duidelijk. Bij de politie van Brugge onderzoeken ze de zaak. "Die mensen hebben effectief klacht neergelegd wegens hacking. Het LCCU (lokale afdeling voor computercriminaliteit, red.) zal de zaak verder onderzoeken. Dat onderzoek zal uitwijzen wat daar aan de hand is", zegt de woordvoerder.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris van de velde

  heer vandendriesche, er wordt niks gezegd over phishing, wel over hacking! Door een telefoongesprek (dus geen watsap of Skype of zo) KAN je niet hacken! Gebruik gesprekken via APPS tot je gekende contacten.

 • raf peeters

  Daarom moet casch geld blijven bestaan ,allemaal laten betalen electronisch ,wel als banken het willen , opdraaien voor de gevolgen ,er zijn veel ouderen die betalen via gsm niet kunnen en niet zien zitten,laat staan dat ze er een toestel voor hebben.

 • Erwin Vandriessche

  Zij die denken dat dit niet kan, hoop ik dat zij zelf nooit slachtoffer worden van zo'n phishing via GSM! De hackers blijven niet bij de pakken zitten en weten dat smartphones veel gegevens bevatten (zoals bijhouden paswoorden) en nauwelijks beveiligd zijn! Dus wees maar voorzichtig met de gegevens op je smartphone!

 • Eric Loyens

  Dat heb je met al die apps die betalingen uitvoeren

 • Wim ELBERS

  Om zoiets te verzinnen, moet je echt uit Dudzele komen. In geen enkel ander dorp kan men soortgelijk verhaal bedenken en ...er zelf nog in geloven !