Vrouw Bernard Wesphael stierf gewelddadige dood

Het parket van Brugge heeft deze namiddag bevestigd dat de vrouw van Waals Parlementslid Bernard Wesphael (55) aan een gewelddadige dood stierf. De politicus blijft aangehouden.

Uit de autopsie op het lichaam van de vrouw is gebleken dat het slachtoffer op een gewelddadige manier om het leven werd gebracht. Wesphael blijft aangehouden. Dinsdag verschijnt de man voor de raadkamer. Over de omstandigheden van de feiten wil het parket van Brugge nog geen verdere informatie kwijt.

Bernard Wesphael liep donderdag in paniek naar de receptie van het hotel in Oostende waar hij met zijn echtgenote Veronique P. verbleef. Wesphael zou verteld hebben dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd. Hulpverleners kwamen nog ter plaatse maar hun reanimatiepogingen haalden niets meer uit.

Wesphael heeft aan de speurders verklaard dat hij het levenloze lichaam van zijn vrouw aantrof in de badkamer maar dat klopt wellicht niet. Na overleg met het Gentse parket-generaal werd Wesphael door de onderzoeksrechter in Brugge aangehouden.

Parlementaire onschendbaarheid
Het Waals Parlement blijft op de hoogte van de aanhouding van zijn volksvertegenwoordiger Bernard Wesphael, maar hoeft op dit ogenblik niet tussen te komen om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Dat zegt Patrick Dupriez, de voorzitter van het halfrond.

Conform artikel 59 van de Grondwet moet het gerecht de opheffing van de immuniteit van een parlementslid niet vragen als het hem of haar wil aanhouden na ontdekking op heterdaad. "Wij blijven het vervolg van het dossier aandachtig volgen, maar, a priori, hoeven we niet tussen te komen", legt Patrick Dupriez aan Belga uit.

Omdat het dossier geen voorgaande kent in de jurisprudentie, heeft Dupriez aan zijn diensten wel gevraagd om een nota voor te bereiden. "Voor de rest gaat het om een privézaak, die vooral vreselijk is voor de drie kinderen en de naasten die ermee geconfronteerd worden. Mijn gedachten gaan naar hen uit", zegt Dupriez.

Mouvement de Gauche
Bernard Wesphael was begin de jaren 80 één van de stichtende leden van Ecolo. Vorig jaar verloor hij de strijd om het voorzitterschap van de Franstalige groenen. Daarop verliet hij de partij en stichtte hij de Mouvement de Gauche. Recentelijk liet hij weten dat hij ook daarmee zou stoppen.

De linkse politieke beweging die opgericht is door Bernard Wesphael, blijft haar voorzitter steunen. "Zelfs als zijn inbeschuldigstelling bevestigd wordt, herinneren we aan het vermoeden van onschuld en hebben we vertrouwen in justitie", zegt vicevoorzitter Caroline Bertels na een partijvergadering.

"De Mouvement de Gauche wordt gedragen door zijn voorzitter - en Bernard blijft onze voorzitter - maar ook door zijn militanten die het werk graag willen verderzetten. We gaan onze agenda niet bijsturen en vervolgen ons politiek werk", zegt Bertels.