Vrijwilliger bij Heistse brandweer randt jarenlang minderjarigen aan

THINKSTOCK
Voor de correctionele rechtbank van Mechelen stond vandaag een 55-jarige man terecht die gedurende 12 jaar verschillende minderjarigen heeft aangerand. Ook zou hij een clublokaal voor de jongeren hebben opengesteld zodat ze er seks konden hebben. Het openbaar ministerie vorderde 7 jaar effectief.

De man werkte als vrijwilliger bij de brandweer van Heist-op-den-Berg waar hij verantwoordelijk was voor de brandweershop en opleidingen gaf aan tieners bij jeugdbrandweerkorpsen. In die hoedanigheid werd hij door de jongeren als mentor en gezagsfiguur aanzien, en ook hun ouders geloofden dat hun kinderen in goede handen waren. De eerste feiten dateren uit 1999, de laatste uit 2011 toen de man er lucht van kreeg dat er een onderzoek tegen hem liep.

Hij nam de jongeren mee als hij dingen moest gaan leveren in Oost- of West-Vlaanderen en nadien gingen ze naar een stacaravan aan de kust. Daar zette hij een pornofilm op, begon zichzelf met de hand te bevredigen en vroeg de jongeren om mee te doen. Op die manier manipuleerde hij de jongens en maakte zichzelf wijs dat zij dit wilden en hij dus niets verkeerd deed. De meeste slachtoffers waren jongens tussen 12 en 15 jaar, maar ook iets oudere jongens en sommige meisjes kregen te maken met oneerbaar gedrag.

De man werd al eens eerder veroordeeld voor zedenfeiten, maar kreeg eerherstel in die zaak. Volgens zijn advocaat beseft de man nu pas welke trauma's hij bij zijn slachtoffers heeft veroorzaakt, doordat hij een intensieve therapie volgt. Hij pleitte dat een effectieve gevangenisstraf die behandeling zou onderbreken en dat niemand daar baat bij heeft.

Voor enkele van de 17 slachtoffers was de confrontatie met de man woensdag hard na al die jaren. De ouders van de jongeren voelen zich schuldig, de jongeren die inmiddels volwassen zijn hebben het moeilijk om normaal om te gaan met hun seksualiteit en hun kinderen. "Ik ben telkens bang dat ik iets verkeerd zou doen met mijn kinderen", klonk het. Ze vorderen samen ruim 40.000 euro schadevergoeding.