Vrijdag brugdag: wat is er open, en wat niet?

(Illustratiefoto)
Wannes Nimmegeers (Illustratiefoto)
Vandaag is een brugdag tussen de feestdag van Hemelvaart en het weekend. Er is een aangepast aanbod bij het openbaar vervoer. De banken zijn gesloten, postkantoren blijven open.

De Lijn

Bij De Lijn is er vandaag in alle provincies een "aangepast" aanbod: in Limburg geldt de zaterdagdienst, in de vier andere provincies de vakantiedienstregeling. Via de routeplanner op de website en de apps kunnen reizigers hun rit plannen. Daarnaast krijgen ze ook realtime informatie over hun bus of tram. De belbuscentrales en Lijnwinkels zijn morgen open, al kunnen de openingstijden aangepast zijn. Een overzicht is hier te vinden.

NMBS
Bij spoorwegmaatschappij NMBS rijden de treinen volgens de dienstregeling van een werkdag, met die nuance dat een groot deel van de piekuurtreinen niet rijdt. Reizigers krijgen ook hier de raad om de routeplanner op de NMBS-website te raadplegen of de app of de socialemediakanalen. Ook het stationspersoneel kan de reizigers informeren.

MIVB
Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB spreken ze tot slot van een "licht aangepaste dienst". Dat komt neer op dezelfde regeling als voor de kerst- en de paasvakantie, maar een uitgebreider aanbod dan in de zomervakantie. Ook hier dus best eens checken op de website van de MIVB om te zien welke bussen, trams en metro's wel of niet uitrijden. 

Post
Vandaag is een gewone werkdag bij de post: brieven en pakjes worden besteld en de postkantoren zijn open. 

Gemeentehuis
Om te weten of het gemeentehuis open is, surft u best naar de betreffende website. "Vrijdag is zeker niet overal een brugdag", klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "Sommige gemeentelijke administraties zullen open zijn, andere niet. En soms kan zelfs de ene dienst wel open zijn terwijl een andere de brug zal maken." 

Bij een rondvraag blijkt dat de stadsdiensten van Leuven de brug maken en de stadsadministratie er dus dichtblijft vandaag. In Antwerpen zijn de loketdiensten wel open, de andere stadsdiensten maken de brug.

Gisteren bleven veel grootwarenhuizen dicht omwille van de wettelijke feestdag, vandaag kunnen klanten er weer op de normale openingstijden terecht voor hun weekendinkopen.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Er is conumptie en er is overconsumptie.Vooral dat laatste heeft een nefaste invloed op leefkwaliteit,vrije tijd..meer consumeren =meer afhangen van inkomsten door extra te moeten werken.

 • Nino Verdonck

  Het lisp is ook gesloten vandaag

 • Bart Wijsdekkers

  @Kim 20 dagen is ook niet waar, hé. We hebben veel meer verlof dan dat. Wel een beetje eerlijk zijn. Een collega

 • Hendrik Weckseler

  Voor ons verkopers in buurtwinkels ( Express Carrefour/Ad Delhaize etc) bestaat een brugdag niet

 • Yvan Lissens

  Bij ons wordt er een inhaalrust ingelast op zulke dagen. Ploegenwerk heeft ook zijn voordelen.