Vrezen voor chaos op Brussels Airport morgen

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
De verschillende luchtvaartmaatschappijen actief op Brussels Airport raden passagiers aan om hun reis om te boeken naar een andere datum. Wie toch moet vertrekken, moet rekening houden met chaos. Dat zegt Dieter Bruneel, voorzitter van het Airline operators committee (AOC).

Volgens de recentste cijfers van Brussels Airport zou een kleine 40 procent of 226 van de geplande vluchten van en naar de luchthaven morgen worden geannuleerd als gevolg van de provinciale stakingsdag.

AOC, de officiële vertegenwoordiging van de luchtvaartmaatschappijen, bevestigt dat cijfer, en gaat er van uit dat er nog meer annulaties volgen. Sommige vluchten worden ook uitgevoerd vanuit andere luchthavens.

Enkel handbagage
"Vanuit het AOC raden wij reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en hun ticket voor 8 december om te boeken naar een andere datum. Wie niet specifiek op 8 december moet reizen, kan beter een andere afreisdag kiezen. Wie niet op de luchthaven moet zijn, kan de luchthaven beter mijden. De luchtvaartmaatschappijen stellen alles in het werk om zo veel mogelijk vluchten mogelijk uit te voeren. Wie toch moet vertrekken uit Brussel, reist het best met enkel handbagage en komt het beste zo vroeg mogelijk naar de luchthaven", aldus Bruneel.

Tot vier uur voor vlucht
"We raden aan drie à vier uur voor de vlucht vertrekt op de luchthaven te zijn." Het is mogelijk dat vluchten vertrekken zonder bagage aan boord. Die zal worden nagestuurd. "We vrezen voor chaos", aldus Bruneel.

Minimumdienstverlening
AOC wijst erop dat de luchtvaartmaatschappijen dit jaar hun deel van de koek al hebben gehad qua stakingen. "We hebben al een staking gehad van het personeel dat instaat voor het poetsen van de vliegtuigen, twee stakingen van de catering en een staking van een handlingmaatschappij", somt Bruneel op. AOC is dan ook vragende partij voor de invoering van minimumdienstverlening, zoals bijvoorbeeld in Spanje gebeurt. "Daar kunnen de maatschappijen garanderen dat bepaalde vluchten worden uitgevoerd".