Vreg vecht terugdraaiende teller bij digitale meter aan bij Grondwettelijk Hof

RV
De Vlaamse energieregulator Vreg stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het artikel uit het Vlaams decreet over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar het voordeel van de terugdraaiende teller kunnen krijgen. Dat heeft de regulator vandaag bekendgemaakt.

De Vlaamse regulator had in maart al een negatief advies uitgebracht over het artikel. Dat bepaalt dat eigenaars van zonnepanelen nog tot vijftien jaar na ingebruikname van de zonnepanelen in het oude tarifiëringssysteem kunnen blijven, inclusief het behoud van een virtuele terugdraaiende teller.

“Discriminatie”

Volgens de Vreg ontstaat hierdoor discriminatie tussen wie wel en wie niet over zonnepanelen beschikt. Ook wordt de onafhankelijkheid van de Vreg en zijn exclusieve tariefbevoegdheid geschonden. De regulator vindt los van de juridische argumenten hoe dan ook dat het decreet “niet toekomstgericht” is: eigenaars van zonnepanelen worden onvoldoende gestimuleerd om hun zelfconsumptie te verhogen.

Gevoelig

Het gaat om het politiek meest gevoelige onderdeel van het decreet over de digitale meters. Indien eigenaars van zonnepanelen niet langer van het voordeel van de terugdraaiende teller zouden kunnen genieten zoals bij de oude elektriciteitsmeters het geval is, zou dat voor sommigen een forse verhoging van de factuur kunnen betekenen. 

Voormalig Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) wilde daarom dat bezitters van zonnepanelen gedurende vijftien jaar het voordeel zouden kunnen blijven behouden. 

Akkoord

Uiteindelijk kwam een politiek akkoord uit de bus. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 worden geplaatst, kunnen kiezen. Ofwel blijven ze voor vijftien jaar in het oude systeem - inclusief prosumententarief en een virtueel terugdraaiende teller - ofwel stappen ze in een nieuwe tariefstructuur, waarbij nettarieven worden aangerekend of basis van wat ze effectief op het net zetten en eraf halen. 

Alles voorlopig bij het oude

Op 1 juli gaat distributienetbeheerder Fluvius van start met de uitrol van de digitale energiemeter in Vlaanderen. Eén van de eerste groepen die aan bod komt, zijn juist mensen met zonnepanelen. 

Maar ook al stapt de Vreg naar het Grondwettelijk Hof, voor de eigenaars van zonnepanelen verandert er in afwachting van de beslissing van het Hof niks. De Vreg kiest immers voor een overgangsregeling, en voegt zich met andere woorden naar het decreet. “Tot eind 2020 verandert er daardoor niks. Alles blijft bij het oude”, klinkt het bij de Vreg. 

Prosumenten kunnen dus blijven kiezen voor het behoud van de terugdraaiende teller. Ook de uitrol van de digitale meter gaat gewoon door zoals gepland.

Ontslagnemend Vlaams minister van Energie Lydia Peeters benadrukt dat de uitrol van de digitale meter niet in het gedrang komt.
BELGA Ontslagnemend Vlaams minister van Energie Lydia Peeters benadrukt dat de uitrol van de digitale meter niet in het gedrang komt.

Peeters: “Opnieuw onrust”

Ontslagnemend Vlaams minister van Energie Lydia Peeters reageert ontgoocheld op de beslissing van de energieregulator. “Exact over een week start de uitrol van de digitale meter in de Vlaamse huishoudens en kleine bedrijven. Die uitrol komt niet in het gedrang door deze actie van de Vreg”, bevestigt de Open Vld-minister. “Maar het veroorzaakt wel opnieuw onrust.”

De minister is het ook niet eens met de argumenten van de Vreg. Zo houdt het bezwaar rond de discriminatie tussen eigenaars van zonnepanelen en anderen “geen steek”. “We schenden het gelijkheidsbeginsel niet. Want ongelijke gevallen kan je niet gelijk behandelen, zo zegt het Grondwettelijk Hof zelf. Uiteraard is er een verschil tussen mensen die zonnepanelen hebben en zij die geen zonnepanelen hebben. Voor deze laatsten verandert er niets, de eerste krijgen keuzevrijheid inzake tarifering”, aldus Peeters.

Fluvius begint op 1 juli met de installatie van de eerste digitale meters. Woningen met zonnepanelen, nieuwbouwwoningen, ingrijpende energetische renovaties, budgetmeters en woningen die onderdeel uitmaakten van de proefprojecten digitale meters, komen het eerst aan de beurt.
BELGA Fluvius begint op 1 juli met de installatie van de eerste digitale meters. Woningen met zonnepanelen, nieuwbouwwoningen, ingrijpende energetische renovaties, budgetmeters en woningen die onderdeel uitmaakten van de proefprojecten digitale meters, komen het eerst aan de beurt.

Ook over de bevoegdheidsdiscussie zit Peeters op een andere lijn. “We schenden de autonomie van de Vreg niet. Volgens de recente Europese richtlijnen is de decreetgever, de Vlaamse regering dus, hier wel degelijk bevoegd voor en mogen wij deze beslissing dus nemen. Bovendien vraagt Europa dat de consument keuzevrijheid krijgt. Ook dat wordt met dit decreet waargemaakt.”

Onderbouwd

Peeters denkt dan ook dat het decreet de passage bij het Grondwettelijk Hof zal overleven. “Dit decreet werd zonder één tegenstem goedgekeurd in de plenaire vergadering. Dit is gelukt omdat het juridisch een goed onderbouwd dossier is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het Grondwettelijk Hof ons daarin zal volgen.”

Tip: Vergelijk de goedkoopste prijzen voor elektriciteit op mijnenergie.be

Ook ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor hernieuwbare energie, betreurt de nieuwe onduidelijkheid. ODE vindt het vooral jammer dat het zo moeilijk blijkt om op de Vlaamse energiemarkt duidelijke en toekomstbestendige regelingen te krijgen. “Finale duidelijkheid” schuift hierdoor opnieuw op, aldus de sectororganisatie.

Bond Beter Leefmilieu benadrukt dat kiezen voor zonnepanelen zeker niet mag worden afgestraft. “Beleidsmakers moeten daarom in overleg met de energieregulator zorgen voor een oplossing waar een blijvend rendement op zonnepanelen gegarandeerd is”, aldus de Bond Beter Leefmilieu.
202 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Prince

  Mensen, U wordt opgelicht waar U bij staat, hier in Nederland al 1 jaar deze meters, was niet verplicht, nu spijt er van, 450 Euro minder teruggekregen bij de eindafrekening, ik houd mijn maandbedrag altijd hoog als een soort van spaarpot. Terugleveren loont niet meer. Lees alstublieft de reviews van gebruikers op Google.

 • avelino garcia

  De Liberalen hebben daar een goeie zitten, Fien Moerman die nu onder een andere naam zetelt in het grondwettelijk hof zal de orders van voorzitter Rutten wel opvolgen.

 • Linda Kint

  Ongelijke gevallen kunnen niet gelijk behandeld worden zegt de minister. Wel: Niet iedereen die zonnepanelen heeft trekt subsidies en degene die ze krijgen, krijgen niet allemaal evenveel subsidie per geproduceerde eenheid elektriciteit. We zijn in deze allen verschillend maar moeten wel een gelijke prosumenten taks betalen?? Ze zegt dus dat ongelijken niet gelijk kunnen behandeld worden, maar past dat wel zelf zo toe!!

 • Andre Hendrickx

  Ik heb een contract met de VREG voor 20 jaar een vergoeding voor elke 1000 kWh die ik produceer en dit na een zware investering in 2008. NU schaffen ze de teruglopende meter af. Ik zal mij hierop baseren om de nieuwe meter te weigeren tot 2028, dan loopt mijn contract af en kunnen ze nadien bekijken hoe ze mijn zakken nog meer kunnen ledigen.

 • Luc Morent

  Voor wie huurt, en zo zijn er heeeeel veel mensen, is niet in de mogelijkheid op zonnepanelentarief.....