Vredesactivisten op dak van wapenbedrijf in Oostkamp

Vredesactivisten voeren vanochtend actie op het dak van het bedrijf Advionics in Oostkamp. De actievoerders protesteren tegen de export van Vlaamse wapens naar Saoedi-Arabië. "Wij vertrekken niet voordat de Vlaamse regering hier iets aan doet", klinkt het bij de activisten van Vredesactie.

Rond 05.30 uur is een tiental activisten met spandoeken op het dak van het Oostkamps bedrijf geklommen. De andere actievoerders staan aan de toegangspoort om de werknemers van het bedrijf te informeren.

Advionics produceert radarapparatuur die volgens Vredesactie gebruikt wordt door Saoedische gevechtsvliegtuigen. "De radars die hier in Oostkamp zijn geproduceerd, worden door de Saoedische luchtmacht gebruikt voor het bombarderen van Jemen. Ze bombarderen er ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur. Dat hierbij Vlaamse wapens worden ingezet is hallucinant", klinkt het bij de actievoerders.

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) gaf eerder al aan dat de eindbestemming van de goederen volledig bekend is. "Dat is een flagrante leugen. De Vlaamse overheid heeft er in werkelijkheid geen flauw benul van waar haar wapens terecht komen. In 2015 was 69,4 procent van het eindgebruik ongekend", zegt Bram Vranken. Volgens de activisten staat alles in het teken van economisch gewin. "Afwegingen inzake veiligheid, vrede en mensenrechten worden bij het huisvuil gezet. Het gebruik van de radarsystemen van Advionics door de Saoedi's is een schrijnend voorbeeld van de gevolgen van zo'n beleid."

Vredesactie pleit voor een grondige herziening van het wapenhandeldecreet. Dat is volgens de organisatie de enige manier om te voorkomen dat Vlaamse wapens via een omweg toch in Saoedi-Arabië terechtkomen.

Oppositiepartijen sp.a en Groen steunen de actie. Vlaams parlementslid Tine Soens: "We hebben in het Vlaams Parlement al voorstellen ingediend om de wapenhandel met Saoedi-Arabië te stoppen, maar die voorstellen zijn weggestemd. Volgende woensdag staat er opnieuw een voorstel op de agenda. We vragen met aandrang dat het voorstel wordt goedgekeurd".

Ook Groen-parlementslid Wouter Van Besien verwijst naar een eigen voorstel voor een uitvoerverbod. Van Besien: "Ik heb een voorstel van decreet ingediend om die juridische basis voor zo'n Vlaams wapenembargo in te voeren. Laten we dit woensdag stemmen, dan kan de Vlaamse regering vervolgens onmiddellijk Saoedi-Arabië op de lijst zetten. De parlementsleden van N-VA, Open Vld en CD&V zijn goed op de hoogte van de conflicten in het Midden-Oosten. Dan zou het evident moeten zijn dat we daar vanuit Vlaanderen geen instrumenten voor aanleveren".