Vrederechter Jan Nolf neemt ontslag uit onvrede met justitie

De Roeselaarse vrederechter Jan Nolf heeft zijn ontslag ingediend. Dat laat de magistraat weten op zijn persoonlijke blog www.justwatch.be. De man doet dat uit onvrede met justitie en dan vooral met de komst van de familierechtbank.
 
De zestigjarige Jan Nolf zet na 25 jaar een punt achter zijn carrière als vrederechter. "Een vrederechter oordeelt over onder meer familiekwesties en nu vanaf 2013 familierechtbanken die taak zullen overnemen is het voor mij genoeg geweest", klinkt het. "Het hart van het vredegerecht is immers toch wel de familiale bemiddelingsrol en die wordt mij helemaal ontnomen. Tot nu kunnen mensen met familiale conflictsituaties in 137 vredegerechten terecht, binnenkort zullen dat nog een kleine 30 arrondissementshoofdzetels zijn, die bovendien nog zullen verminderen. Uiteindelijk zal dat justitie verder van de burger drijven. Het is alsof je een huisarts zou verbieden nog een griep te behandelen", klinkt het.
 
Ook het feit dat een vrederechter zich nu over parkeerboetes moet buigen en dat ze op het vredegerecht in Roeselare al twee jaar wachten op een hoofdgriffier stuit de man tegen de borst. Jan Nolf zegt een sabbatjaar te zullen nemen om te lezen en om te schrijven op zijn blog. (belga/vsv)