Vrederechter gaat niet in op eis van schoolbestuur om werkloze moeder te veroordelen tot betaling schoolfactuur

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
Een vrederechter is eind oktober niet ingegaan op de vraag van een vrije school uit de regio van Namen om een gezin te veroordelen tot de betaling van hun schoolfactuur. Dat schrijft Le Soir. Het schoolbestuur had begin juli de werkloze moeder van een leerling in het middelbaar gedagvaard om de betaling van 776,5 euro te verkrijgen. 

In zijn vonnis brengt rechter Eric Robert in herinnering dat de grondwet bepaalt dat de toegang tot onderwijs gratis is tot het einde van de leerplicht. Hij verduidelijkt dat die bepaling "niet verhindert dat een bijdrage gevraagd kan worden voor didactisch materiaal en bepaalde activiteiten, zonder de kost ervan te overdrijven".

De rechter verwijst echter ook naar het Kinderrechtenverdrag en het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Die leggen landen op geleidelijk het onderwijs gratis te maken, zegt de rechter.

Daarnaast heeft de school ook twee voorwaarden van de decreten die het Franstalig onderwijs organiseren, niet gerespecteerd: de families moeten aan het begin van elk schooljaar een kostenraming krijgen, en de scholen moeten rekening houden met de "sociale en culturele afkomst van leerlingen om voor elke leerling gelijke kansen op sociale, professionele en culturele integratie te verzekeren".
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frieda Verstuyft

  Scholen gratis? Wie draait daar weer voor op...

 • Jean De Grande

  Gaat die rechter zelf de rekening betalen of moet de school het faillissement aanvragen? Binnen de kortste keren betaald daar niemand meer zijn rekening.

 • Gino Denil

  Inderdaad René Mattyns. Kinderen hebben recht op gelijke kansen in het onderwijs, ongeacht hun afkomst.

 • peter mallaerts

  Moet je mijn schoolfactuur eens bekijken ik heb 3 kinderen !!

 • Maria Arens

  Een dikke proficiat voor deze rechter. Kinderen moeten idd gratis naar school kunnen.