Vrachtschip vaart zich vast tussen oever en pilaar op Schelde in Melle

Wouter Spillebeen
Een vrachtschip is vanochtend onder de Mellebrug over de Schelde vast gevaren tussen de oever en een pilaar die de schepen moet weghouden van de kant. Momenteel maakt het vrachtschip, dat 85 meter lang en 10 meter breed is, geen water en ligt het stabiel, maar als het water op zijn laagste peil komt, kan dat veranderen. Een eerste poging om het schip los te trekken, mislukte.

“We zijn aan het bekijken welke opties nu de beste zijn”, klinkt het bij de brandweer. Iets na de middag arriveerde een schip uit Dendermonde om het vastgelopen vaartuig los te trekken, maar die poging mislukte. Intussen is het Dendermondse schip tegen het vrachtschip gaan liggen. "Zo kunnen we het stabiliseren", zegt de brandweer. Het was belangrijk dat dit voor 15 uur vanmiddag gebeurde, want dan is het laagtij en dat kan de boot uit balans brengen. "De voorkant ligt nu al op de oever, hij mag niet beginnen te rollen of schuiven.” 

Eens het schip stabiel ligt, mag het in principe nog weken zo blijven liggen, aldus de brandweer. “Dan hebben we tijd om de beste optie te overwegen. In het beste geval kunnen we het schip achteruit wegslepen. Anders moet een ander vrachtschip de lading overnemen en dan proberen we nog eens. Maar dat is een werk van lange duur. Waarschijnlijk is het vandaag niet opgelost.”

Het is nog niet duidelijk of een stuurfout of een technisch mankement aan de oorzaak ligt. Het schip vervoert geen gevaarlijke lading. Vanavond rond 18.30 uur, bij hoogtij, onderneemt men een nieuwe poging om het vrachtschip los te trekken.

Een eerste poging om het vastgelopen vrachtschip los te trekken, mislukte.
Wouter Spillebeen Een eerste poging om het vastgelopen vrachtschip los te trekken, mislukte.
Wouter Spillebeen1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frederik De Buck

    Het schip is intussen losgetrokken door een tweede schip. Door de extra hoge waterstand ging het vrij vlot.