Vrachtschip probeert te keren en ramt kaaimuren in Kortrijk

Peter Lanssens
Dinsdagavond omstreeks 21 uur heeft een schip de kaaimuren in Kortrijk langs beide oevers meerdere keren geraakt. De schipper probeerde er te keren, ook al is daar te weinig plaats voor. Het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) bevestigt nu het incident.

De schipper probeerde met zijn gevaarte van ongeveer 80 meter lang en 10 meter breed rechtsomkeer te maken ter hoogte van de Budabrug, terug richting Harelbeke. Hij negeerde meerdere signalen van de sluiswachters en zette zijn poging door. Daarbij raakte hij de kaaimuren aan beide oevers, met de nodige schade tot gevolg. Uiteindelijk raakte hij toch gedraaid.

"Ik zag dat dat schip aan het manoeuvreren was", vertelt een getuige. "Via walkie talkies waren ze aanwijzingen aan het geven, maar het schip botste toch meermaals tegen de muren. Toen ze gedraaid waren, wilden ze aanmeren, maar die plaatsen zijn slechts geschikt voor plezierbootjes dus ook dat lukte niet. Daarna hebben ze ballast weggepompt om verder te kunnen varen."

"Het gaat om estetische schade", aldus Claudia Van Vooren van W&Z. "Er is geen gevaar voor verzakking, en we zullen de schade zo snel mogelijk herstellen. Wij manen altijd aan om te keren op plaatsen die daarvoor voorzien zijn. Het manoeuvre zorgde voor een gevaarlijke situatie." Waarom de schipper per se wilde keren is nog niet duidelijk.

W&Z zal de schade verhalen op de schipper. Die is gekend want medewerkers van de waterwegbeheerder zagen het incident gebeuren. Normaal moet de schipper aan de volgende sluis melden dat hij schade heeft veroorzaakt. Ook dat heeft hij vooralsnog niet gedaan. W&Z zal een proces-verbaal laten opstellen.

Peter Lanssens