Voyeurs geheime chatbox waarschuwen elkaar: "Let op, politie kijkt mee", Al enkele slachtoffers hebben zich gemeld

Medialaan
Er hebben zich al enkele slachtoffers gemeld in de zaak van de chatbox waarop naaktfoto's en -filmpjes van Vlaamse meisjes gedeeld worden. Dat meldt VTM NIEUWS. Het parket is intussen volop aan het uitzoeken wie de gebruikers zijn van de geheime chatgroep. Daarin viel gisteren nog te lezen: "Let op, de politie kijkt mee". Het delen van naaktfoto’s is sinds de onthulling volledig stilgevallen.

VTM NIEUWS bracht de chatbox gisteren aan het licht, nadat twee journalisten in de groep geïnfiltreerd waren. Hoeveel slachtoffers zich intussen gemeld hebben, is nog niet duidelijk. Het Brusselse parket zal nu alle klachten bundelen. Het zal niet alle slachtoffers één voor één contacteren. "Er circuleren een aantal namen, maar we moeten nog controleren of die bij de foto’s passen", klinkt het. Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, benadrukt in VTM NIEUWS dat de slachtoffers pas gecontacteerd worden als de daders geïdentificeerd zijn.

"Let op, politie kijkt mee"

Nadat bekend raakte dat er via de chatbox naaktfoto’s en –filmpjes werden gedeeld, viel er gisteren nog in te lezen: "Let op, de politie kijkt mee". Het delen van naaktfoto’s is sinds de onthulling volledig stilgevallen.

De 3.000 gebruikers van de chatbox, vooral Vlamingen, maken zich sowieso schuldig aan voyeurisme. Ze delen daarnaast ook beelden van minderjarigen, dus daar komt nog eens kindermisbruik bovenop. Het parket is volop bezig met het identificeren van de daders. De politie maakt daarbij gebruik van samenwerkingsakkoorden met de FBI of met andere internationale speurdersdiensten, aldus nog De Waele. Ook de computer crime unit is bezig met de zaak. Zij kunnen de chatroom echter niet simpelweg sluiten, want de servers ervan zitten in het buitenland. Momenteel is er nog niemand opgeroepen voor verhoor. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther Sallis

  In het artikel is getermd, minderjarigen. Dat zullen dan toch geen sexueel minderjarigen zijn. Ik lees in Humo dat 15 jarigen zich vrijwillig mogen prostitueren. Maar een foto van een 15- jarige kan leiden tot 15 jaar cel? Volgens mij is dat een onhoudbare lacune in de wetgeving. Immers kan een 15 jarige dan ook beschuldigd worden van het bezitten van fotos van zichzelf.

 • Gunther Sallis

  Ik vraag me of hoe dit onderzoek naar de identiteit van de slachtoffers in zijn werk gaat. Enkele mannelijke politieagenten doorzoeken al die foto's om de identiteit na te gaan van al die meisjes? Om hen hiervolgens van op de hoogte te brengen. Dat is ongeveer de aanklacht aan de verzamelaars, nee erger, dit is de m.o van stalkers.

 • David Buy

  Hoe zou moelijk is dat toch niet even tip voor de ict mensen eerste contacteerd je de website eigenaar van discorde een vraag je ip aders op van al die leden op chatbox zetten is er VPN gebruik van derden dan contacteerd je VPN provider om echt ip adres te achterhalen aleen dat last kan wat lastig zijn

 • Ronny Van Wijngaerden

  fout van de media, had dit stil gehouden tot de zaak uitgepluist was. Nu weten de daders het en zullen ze zich wel stilhouden.