Voyeur (41) is jeugdcoach in sporthal waar hij filmde: ontmaskerd omdat hij filmpjes wiste

Mike D.B.
rv Mike D.B.
Door gisteren in allerijl zijn sporen te wissen, heeft voyeur Mike D.B. zichzelf de das om gedaan. De politie was volop een andere verdachte aan het ondervragen, toen de 41-jarige IT'er en amateur-DJ uit Zwijnaarde inlogde om zijn filmpjes en zijn account te wissen.

Mike D.B. is sinds gisteravond laat de enige verdachte in het onderzoek naar de voyeurfilmpjes uit een sporthal van Hogeschool Gent, een zwembad, een buurtwinkel en het kantoor waar de dader werkt. Zondag, in de loop van de vooravond, vielen de Gentse speurders binnen bij een 22-jarige jongeman die frequent traint in de sporthal. Op dat ogenblik wees alles in zijn richting: hij kent de vier geïdentificeerde slachtoffers en één van hen herinnert zich dat hij haar ooit zijn 'crush' noemde. Die exacte woordkeuze gebruikt de voyeur ook in zijn twee montages van haar. 

Telkens wisselt hij beelden waar ze naakt doucht af met beelden waarop ze wel kleding draagt. In één filmpje is er ook zelfs interactie tussen het geklede slachtoffer en de persoon die haar filmt. Daarom wordt de verdachte jongeman opgepakt en uitgebreid verhoord over het werk van ‘dgreedb’, maar de twintiger claimt niets af te weten van het bewuste forum voor voyeurs. Terwijl dat verhoor loopt en de jongeman overgebracht wordt naar de gevangenis waar hij de nacht doorbrengt, krijgen de speurders nieuwe informatie binnen over een mogelijke tweede dader, Mike D.B. uit Zwijnaarde. De 41-jarige IT’er is in zijn vrije tijd DJ en is bovendien jongerencoach in dezelfde sportclub als de vier geïdentificeerde slachtoffers. 

Mike D.B. (41) is naast jeugdcoach ook DJ, alprobeerde hij gisteren zelfs dat te ontkennen door alle accounts op sociale media te verwijderen.
rv Mike D.B. (41) is naast jeugdcoach ook DJ, alprobeerde hij gisteren zelfs dat te ontkennen door alle accounts op sociale media te verwijderen.

4 minuten

Terwijl u maandagochtend de uitgebreide berichtgeving over de voyeur las, werd het account opnieuw geactiveerd op het bewuste forum. De voyeur logde in om 7.36 uur en wiste in 4 minuten tijd alle resterende beeldmateriaal van het internet - iets wat hij zaterdag al gedaan had met de filmpjes uit de sporthal. Diezelfde middag, om 13.26 uur, logde hij een laatste keer in om zijn account volledig uit het zoeksysteem van de website te halen. Twee kapitale vergissingen, zo blijkt. Op het ogenblik dat de speurders maandagvoormiddag de informatie ontvingen dat 'dgreedb' nog actief was, schakelden ze een versnelling hoger in hun onderzoek naar Mike D.B.. "Want de eerste verdachte die in de cel zat, kon onmogelijk nog toegang hebben tot het internet", vertelt een bron dicht bij het onderzoek. "Op dat ogenblik wisten we dat die jongen ofwel onschuldig was of dat beide verdachten samen perverse filmpjes op het internet verspreidden."

Speurders namen bij de inval een pak computermateriaal mee.
Florian Van Eenoo photonews Speurders namen bij de inval een pak computermateriaal mee.

Al 10 jaar actief

Kort na de middag vielen de speurders binnen op het appartement van Mike D.B. in Zwijnaarde en bij zijn ouders in Sint-Amandsberg, maar nergens gaf hij thuis. Uiteindelijk werd D.B. op een derde locatie aangetroffen en in de boeien geslagen. Intussen hadden de speurders al bijkomend bewijsmateriaal verzameld in zijn appartement, dat samen met een fototoestel werd meegenomen voor verder onderzoek.

Tijdens zijn verhoor gisteravond werd D.B. een eerste keer geconfronteerd met tal van elementen die erop wijzen dat hij sinds april 2008 'dgreedb' is, de man die schrijft de privacy van vrouwen die hij kent keer op keer te schenden door zijn filmpjes online te plaatsen op een forum met 170.000 andere perverten. De gluurder gaf zelf aan dat hij al jaren lid is van een gevechtsportclub en filmde vrouwen van bij een DJ-tafel. De schuilnaam kan bovendien gelezen worden als 'd-greed-b', waarbij de d en b overeenstemmen met de initialen van de opgepakte IT'er en 'greed' staat voor 'hebzucht'.

Bijkomend element is de webpagina waar D.B. zichzelf als deejay aanprijst. Alle accounts op sociale media die gekoppeld zijn aan zijn artiestennaam als entertainer op privéfeestjes zijn offline. "Raar voor een DJ die normaal zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Maar niet voor iemand die iets te verbergen heeft", klinkt het. Op de webstek van de deejay springt één zin in het oog: hij hoopt dat zijn publiek "proper ondergoed" draagt. Voor het overige is de computerspecialist op het wereldwijde web moeilijk vindbaar. Zo heeft hij op zijn professionele Linkedinpagina zijn familienaam ook afgekort waardoor hij via gewone zoekopdrachten moeilijk traceerbaar is. 

Onderzoek naar het account op het forum voor voyeurs bracht ook aan het licht dat het account geregistreerd werd met een e-mailadres met de naam Mike, een zoveelste element waarmee hij vandaag geconfronteerd zal worden bij de onderzoeksrechter. Die liet gisteren de eerste verdachte vrij. "Het bewijsmateriaal tegen hem werd weerlegd en er zijn geen redenen meer om hem aan te houden", aldus het parket. 

Om 7.36 uur logde de voyeur maandag in om in geen tijd alle gluurfilmpjes weg te halen.
VTM Nieuws Om 7.36 uur logde de voyeur maandag in om in geen tijd alle gluurfilmpjes weg te halen.