Vorming Brusselse regering in gang gezet

Laurette Onkelinx (PS) en Olivier Maingain (FDF).
BELGA Laurette Onkelinx (PS) en Olivier Maingain (FDF).
PS-kopstuk Laurette Onkelinx is vandaag gestart met een consultatieronde met het oog op de vorming van een Brusselse regering. Het was MR-voorzitter Charles Michel die de spits mocht afbijten. Na hem kwam FDF-voorzitter Olivier Maingain.

"We hebben van gedachten gewisseld over ons programma, ons project en onze voorstellen. Dat is ook maar normaal. Er zijn verkiezingen geweest en de MR is erop vooruit gegaan in Wallonië en Brussel. Nu is het moment gekomen hoe engagementen kunnen gerealiseerd worden", zo zei MR-voorzitter Michel na afloop van het onderhoud met Onkelinx. Het gesprek zelf duurde zo'n twee uur.

Michel liet ook al voorzichtig in zijn kaarten kijken. Zo verwees hij naar het belang van een relanceplan en maatregelen voor het onderwijs. "De rest zullen we later wel zien", klonk het.

Dezelfde lijn
Nadien kreeg Onkelinx FDF-voorzitter Olivier Maingain over de vloer. Volgens Maingain was het de bedoeling om te kijken over welke punten zijn partij en de PS op dezelfde lijn zitten.

Zowel de MR als het FDF zaten de voorbije twee legislaturen in de oppositie in Brussel. Maingain zei vandaag wel op Bel RTL dat zijn partij, gezien het goede resultaat in Brussel, de ambitie heeft een rol te spelen in het Brussels gewest en in de Franse gemeenschap. De MR wijst er dan weer op dat zij langs Franstalige kant de grote winnaar zijn van de stembusgang. Zij zijn er overal zowel in stemmenaantal als in zetels op vooruit gegaan.

Maandag verder
De vertegenwoordiger(s) van het cdH is maandag om 14.30 uur de volgende in het rijtje. Later in de middag zijn ook Ecolo (16.30 uur) en PVDA+ (18.30 uur) aan de beurt.

Ook de uittredende minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) mag bij Onkelinx op de koffie. Hij startte vrijdag al gesprekken met de Nederlandstalige partijen als 'chef de file' van de grootste Vlaamse partij in het nieuwe Brusselse parlement.