Vorige winter geen echt risico op elektriciteitsschaarste, ondanks sluiting kerncentrales

Photo News
Er was de voorbije winter - ondanks het feit dat er op een bepaald moment maar één van de zeven kernreactoren beschikbaar was en geen strategische reserve was voorzien - geen echt risico op elektriciteitsschaarste. Dat concludeert de federale energieregulator Creg.

Zou het licht deze winter blijven branden? Door het uitvallen van verscheidene kerncentrales werd daar de voorbije winter voor gevreesd. Paniek die nu blijkbaar onnodig was, concludeert de Creg. Het schaarsterisico was "uiteindelijk en a posteriori onbestaande", staat in een analyse die de federale energieregulator maakte van de reactie van de markt op de onbeschikbare kerncentrales.

De elektriciteit die niet werd opgewekt door de onbeschikbare kerncentrales, werd aangevuld door een sterke verhoging van de binnenlandse productiecapaciteit en een betere marktkoppeling in Centraal-West-Europa. Zo werden stilliggende gascentrales weer aan het net gekoppeld en was er een "sleutelrol" voor de interconnecties met de buurlanden. "Op bepaalde momenten zijn zeer grote hoeveelheden netto ingevoerd", aldus de Creg over de stroomimport.


Dat neemt niet weg dat er tijdens zes specifieke dagen op de groothandelsmarkten bijzonder sterke prijspieken waren, van meer dan 300 euro/MWh. Die prijspieken bevestigden wel dat er sprake was van een "gespannen" situatie op de elektriciteitsmarkt, maar waren geen aanwijzing "van een risico op schaarste of afschakeling", concludeert de Creg. Er bleef immers nog minstens 3.700 MW capaciteit beschikbaar.

De gezinnen en kmo's hebben de onbeschikbaarheid van de kerncentrales en de bijgevolg hogere prijzen op de groothandelsmarkten wel gevoeld, becijferde de Creg. Er was zowel een impact op de vaste als de variabele contracten. Zo kan de impact op de jaarlijkse factuur van een gezin dat een contract met een vaste prijs had afgesloten, oplopen tot 91 euro. Het gaat enkel om contracten afgesloten in het vierde kwartaal 2018 en het eerste kwartaal 2019. Voor variabele contracten gaat de Creg uit van een effect op de jaarlijkse factuur van zo'n 35 euro.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric De landtsheer

  krijgen we dan nu ons geld terug? Dan vergeten we de zaak en doen rustig voort.

 • Alexa Grieken

  Omdat we geluk hebben gehad dat er in West-Europa geen strenge winter was. 1 vriesprik zoals in de jaren tachtig en we waren in de problemen. Om nog maar niet te zwijgen over de import die we afgelopen winter gedaan hebben aan woekerprijzen.

 • Ronny Biesen

  Natuurlijk niet, kunstmatig politiek gezever om de prijs hoog te drijven. De leveranciers lachen, de politici ook met hun bonus van de bedrijven en de burger weent en betaald.

 • peter colson

  En ondertussen werd er wel grote hoeveelheden elektriciteit geïmporteerd waardoor sommige facturen 90 euro duurder werden. En dat was dan elektriciteit opgewekt door..... Franse Kerncentrales. De rest van de nood-elektriciteit werd opgewekt door CO2-porducerende centrales.

 • Filiep Lapeire

  Als de prijs per Kwh. hoog genoeg is zal er nooit gevaar zijn voor schaarste.