Vorig jaar zo maar even 330 miljoen illegale sigaretten gerookt in ons land

Thinkstock
Vorig jaar zijn in België 330 miljoen illegale sigaretten gerookt. Dat zijn er 10 procent meer dan de 300 miljoen in 2016. Dat leiden enkele tabaksgroepen af uit een studie van KPMG UK over de illegale sigarettenhandel. Volgens de tabaksgroepen is de consumptie van namaaksigaretten op een jaar tijd zelfs verviervoudigd van 9 miljoen naar 35 miljoen stuks.

Consultancybedrijf KPMG UK heeft de illegale sigarettenmarkt in de EU, Noorwegen en Zwitserland onder de loep genomen. Volgens enkele tabaksgroepen zijn uit dat rapport opvallende evoluties voor België te noteren.

In 2017 werden in België in totaal 8,78 miljard sigaretten gerookt. Dat zijn er 220 miljoen minder dan het jaar voordien. Maar tegenover die daling staat een stijging van de illegale sigarettenconsumptie. Zo zijn er in 2017 in ons land dus 330 miljoen illegale sigaretten gerookt, een stijging met 10 procent tegenover de 300 miljoen sigaretten in 2016. 

Zeker 76 miljoen euro misgelopen

Door de consumptie van illegale sigaretten is de Belgische schatkist vorig jaar minstens 76 miljoen euro misgelopen. Op Europese schaal is er sprake van 44,7 miljard illegale sigaretten en een geraamd verlies van 10 miljard euro voor de Europese overheden. 

Uit het rapport blijkt volgens de tabaksorganisaties verder nog dat het aantal namaaksigaretten op één jaar tijd is verviervoudigd van 9 miljoen naar 35 miljoen stuks en het aantal gesmokkelde sigaretten van 267 miljoen naar 285 miljoen stuks. "Gesmokkelde sigaretten kwamen ons land voornamelijk binnen via Bulgarije, Wit-Rusland en Roemenië", klinkt het.
57 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • philippe dusablon

  amaai die kunnen nogal tellen ......

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Als de regering weet hoeveel illegale sigaretten er over de toonbank, of beter gezegd onder de toonbank verkocht worden, waarop wachten ze dan nog om in te grijpen? Hebben ze nog altijd niet begrepen dat er maar VIJF minuten politiek wil voor nodig is?... Of zijn die politiekers aandeelhouders in sigarettenfabrieken?

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Als de rokers eens wisten dat elke sigaret voor een radioaktieve bron loopt om gekontroleerd te worden, ze zouden onmiddellijk stoppen met roken. Hoe dom kan je zijn om je eigen gezondheid zo naar de knoppen te helpen?

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  We weten dat al vele jaren, dat illegale sigaretten uit legale fabrieken komen!

 • annie laureys

  Dat is zoals drugs....dat kunnen ze niet meer tegenhouden , onze lakse overheid