Vorig jaar zo maar even 330 miljoen illegale sigaretten gerookt in ons land

Thinkstock
Vorig jaar zijn in België 330 miljoen illegale sigaretten gerookt. Dat zijn er 10 procent meer dan de 300 miljoen in 2016. Dat leiden enkele tabaksgroepen af uit een studie van KPMG UK over de illegale sigarettenhandel. Volgens de tabaksgroepen is de consumptie van namaaksigaretten op een jaar tijd zelfs verviervoudigd van 9 miljoen naar 35 miljoen stuks.

Consultancybedrijf KPMG UK heeft de illegale sigarettenmarkt in de EU, Noorwegen en Zwitserland onder de loep genomen. Volgens enkele tabaksgroepen zijn uit dat rapport opvallende evoluties voor België te noteren.

In 2017 werden in België in totaal 8,78 miljard sigaretten gerookt. Dat zijn er 220 miljoen minder dan het jaar voordien. Maar tegenover die daling staat een stijging van de illegale sigarettenconsumptie. Zo zijn er in 2017 in ons land dus 330 miljoen illegale sigaretten gerookt, een stijging met 10 procent tegenover de 300 miljoen sigaretten in 2016. 

Zeker 76 miljoen euro misgelopen

Door de consumptie van illegale sigaretten is de Belgische schatkist vorig jaar minstens 76 miljoen euro misgelopen. Op Europese schaal is er sprake van 44,7 miljard illegale sigaretten en een geraamd verlies van 10 miljard euro voor de Europese overheden. 

Uit het rapport blijkt volgens de tabaksorganisaties verder nog dat het aantal namaaksigaretten op één jaar tijd is verviervoudigd van 9 miljoen naar 35 miljoen stuks en het aantal gesmokkelde sigaretten van 267 miljoen naar 285 miljoen stuks. "Gesmokkelde sigaretten kwamen ons land voornamelijk binnen via Bulgarije, Wit-Rusland en Roemenië", klinkt het.
46 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chris Devlaeminck

  De Belgische schatkist is 76 miljoen euro misgelopen. Europa 10 miljard euro. Ja, en dan? De accijnzen op tabak hebben toch enkel als doel het roken te ontraden? Moest dat lukken dan vallen die inkomsten ook weg. Die accijnzen mogen nooit als vaste inkomsten gezien worden. Dus ik zie het probleem niet. Rokers blijven roken, dat wel. Nicotine is nu eenmaal verslavend. Of zouden de overheden daar op rekenen? Natuurlijk wel!

 • patrick morel

  Dat is bijna 50.000 pakjes per dag. Er moet dus een parallelcircuit zijn uit Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Rusland en alle landen waar ze veel goedkoper zijn.

 • Gerard Braeckmans

  Arthur Houben, kom tot jezelf man! Relax! Rook een sigaretje.

 • Bob Boomer

  " Vorig jaar zo maar even 330 miljoen illegale sigaretten gerookt in ons land. " Zever in pakskes ! Niemand controleren dit.

 • Albert Hendrix

  Illegale sigaretten???? Als ze dat weten vraag ik mij af hoe zijn die dan op de markt gekomen ,of zijn dat weer onjuiste schattingen zoals waarvoor deze regering voor gekend is