Vorig jaar werden bijna 140 GAS-boetes uitgedeeld voor peuken en papiertjes op straat

Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.
Het weggooien van een papiertje of sigarettenpeuk kan je in de meeste Vlaamse gemeenten wel degelijk een GAS-boete opleveren. Vorig jaar werden meer dan honderd GAS-boetes uitgeschreven voor zwerfvuil, zo deelde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) mee op vraag van Vlaams Parlementslid Elke Wouters (N-VA).

Vorig jaar kregen meer dan honderd mensen in Vlaanderen een GAS-boete voorgeschoteld omdat ze afval op straat gooiden, zo blijkt uit de cijfers. In 2018 werden er 137 GAS-boetes en 51 gewone PV’s opgemaakt voor het achterlaten van zwerfvuil: klein afval zoals sigarettenpeuken, verpakkingen of kauwgom.

Voor sluikstorten, het bewust storten van huisvuil in de openbare ruimte, lagen de cijfers nog veel hoger, met 868 GAS-PV’s en 203 gewone PV’s. 

“Pakkans is klein”

“De gemeenten zetten meer in op handhaving, omdat de inwoners zwerfvuil niet langer tolereren. En dat is een goede zaak”, aldus Wouters, “Toch zijn we er nog lang niet. De pakkans is te klein omdat het heel moeilijk is om iemand op heterdaad te betrappen. We merken dat camera’s helpen bij de vaststellingen. Een uitbreiding van het cameranetwerk is dus een mogelijke oplossing om het handhavingsbeleid rond zwerfvuil en sluikstorten in onze gemeenten te verbeteren.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Eén op de vier Belgen rookt. Op 11.000.000 inwoners zijn dit er 2.750.000. Laat ons zeggen dat ze gemiddeld elk een pakje van 25 sigaretten roken per dag. 25x365x2.750.000 = 25.093.750.000 sigaretten. Veronderstellen dat daarvan 10 procent peuken op openbare plaatsen en in de natuur belandt is waarschijnlijk veel te weinig. 10%, dat zijn 2.509.375.000 peuken. Dus zijn er op zijn minst 2.509.374.860 boetes te weinig uitgeschreven.

 • Yvan Lissens

  Meer vuilbakken zetten?? Als je afval hebt dan is het normaal dat je uw rommel in uw eigen vuilnisbak stopt. Het is niet de gemeenschap, maar de vervuiler die moet betalen.

 • Jan Delafontaine

  Het is en blijft walgelijk, sigaretten door het venster smijten tijdens het autorijden. Echt wangedrag.

 • rik lagrou

  Hier worden mensen betaald om vuilbak klaar zetten ligt glazen Fles onder In plaats naar glascontainer werpen op straat Die zijn dan betaald om netheid Welk land leven we??Als mensen betaald voor netheid nog niet eens de moeite doen om sorteren??

 • Stefanie van Dijk

  Hier in het buiten gebied is het echter vette treurnis, de bermen liggen vol blikjes, flesjes, chips zakken, alleen je ziet het nooit gebeuren dus hoe ga je dit aanpakken? Vroeger raapte ik het nogal eens op en stak het thuis bij het afval, maar mijn vuilzakken worden elk jaar duurder dus ik laat het tegenwoordig ook maar gewoon liggen ook.