Vorig jaar stuurde België zestig uitleveringsverzoeken

Een agent bij het Paleis van Justitie in Brussel.
BELGA Een agent bij het Paleis van Justitie in Brussel.
In 2019 heeft ons land zestig uitleveringsverzoeken gestuurd. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie die in La Dernière Heure staan. Syrië is koploper met 22 verzoeken. Ook aan Monaco werd een uitleveringsverzoek gestuurd met betrekking tot spelersmakelaar Christophe Henrotay in een dossier over corruptie en witwaspraktijken.

Bij een uitlevering die door België wordt gevraagd, zijn de Belgische regels van toepassing. "De uit te leveren persoon wordt vergezeld door twee Belgische politieagenten die naar het betrokken land gaan en met hem terugkomen", zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie. Als de uitlevering een groot risico met zich meebrengt, kan de escorte uitzonderlijk uit drie of vier personen bestaan.

Er zijn veel meer verzoeken tot uitlevering die door andere landen aan ons land gericht worden. Vorig jaar waren er dat 84, waarvan 25 door Turkije, 12 door Albanië en 9 door de VS. De woordvoerder preciseert wel dat het gaat om verzoeken tot uitlevering en niet om feitelijke uitleveringen. "Daarvoor moeten alle voorwaarden gerespecteerd worden en de uitleveringsprocedure vergt tijd."

Uitlevering is mogelijk als er een internationaal verdrag bestaat. Bilateraal heeft België een verdrag ondertekend met veertig landen. Irak is daar bijvoorbeeld niet bij.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudy Jacobs

    dat belgie eerst maar eens probeert zijn eigen criminelen te berechten en te plaatsen ,inplaats van het gaan te zoeken in het buitenland ,o hangt daar ook een premie aan vast misschien,postjes van 20 jaar gaantie en blij zijn ook nog in de krant komen van eindelijk heb ik ze ,al vergeten ze de kostprijs,typisch belgisch